NATO își consolidează cooperarea cu Ucraina după atacul cibernetic care a vizat site-urile guvernamentale. Prevederile noului acord

3 zile in urmă 13

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 19:56

56 citiri

NATO își consolidează cooperarea cu Ucraina după atacul cibernetic care a vizat site-urile guvernamentale. Prevederile noului acord

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat vineri, 14 ianuarie, că Alianța va semna cu Ucraina, în zilele următoare, un acord de cooperare împotriva atacurilor cibernetice.

Acordul va permite Ucrainei să aibă acces la o platformă NATO de împărtăşire a informaţiilor despre programe informatice de tip malware, a precizat liderul Alianței.

”Experţii aliaţi (prezenţi) în ţară (Ucraina) susţin, de asemenea, autorităţile ucrainene pe teren”, a precizat el.

I strongly condemn the cyber attacks on the Ukrainian Government. #NATO has worked closely with #Ukraine for years to help boost its cyber defences. NATO & Ukraine will step up cyber cooperation & we will continue our strong political & practical support.https://t.co/19DPZQgA38

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) January 14, 2022

Decizia NATO a fost făcută publică la câteva ore după ce Ucraina a anunţat că a fost lovită de un atac cibernetic de amploare, care a vizat mai multe ministere.

Vineri la prânz, site-urile mai multor ministere ucrainene - inclusiv al ministerelor de Externe şi Situaţiilor de Urgenţă - erau în continuare inaccesibile, a constatat AFP.

”Site-ul Ministerului Afacerilor Externe şi unui număr de alte agenţii guvernamentale sunt, provizoriu, scoase din funcţiune”, a anunţat vineri dimineaţă un purtător de cuvânt al diplomaţiei ucrainene.

Atacul are loc după mai multe sesiuni de negocieri între oficiali ruşi şi occidentali, în ultimele zile, în vederea unei dezamorsări a crizei în centrul căreia se află Ucraina, care nu au înregistrat însă vreun progres.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali au acuzat în numeroase rânduri echipe de hackeri ruşi de comiterea unor atacuri coordonate vizând infrastructuri strategice, acuzaţii dezminţite de către Moscova.

Atacul de vineri a fost condamnat de Uniunea Europeană, care a promis țării că își va mobiliza toate mijloacele pentru a o ajuta.

Citeste si:

Fără acord în Consiliul NATO-Rusia

NATO și Rusia nu au reușit să-și rezolve disputa privind Ucraina. Pericolul unui război rămâne real, crede NATO, care vrea să discute mai departe cu Moscova. Rusia dă vina pe Vest. Din...

Discuţii cu Rusia fără rezultat - urmează escaladarea?

Discuţiile dintre Rusia şi occident nu au produs o detensionare a conflictului legat de Ucraina. Experţi de la Kiev se aşteaptă ca Rusia să provoace o escaladare, în timp ce Moscova...

DigiSport.ro

Digi24.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă