NATO denunţă „acţiunile destabilizatoare” ale Rusiei în unele țări membre ale Alianței

2 săptămâni in urmă 14

Țările membre ale NATO au denunţat „acţiunile destabilizatoare” ale Rusiei în unele ţări ale Alianţei, dar nu au anunţat măsuri concrete în sprijinul Cehiei, care lansase un apel la o „acţiune colectivă” cu expulzări de diplomaţi ruşi, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Aliaţii îşi exprimă profunda preocupare privind acţiunile destabilizatoare ale Rusiei care continuă în întreaga zonă euroatlantică şi în special pe teritoriul Alianţei, precum şi deplina lor solidaritate cu Republica Cehă”, a anunţat NATO într-un comunicat publicat după o reuniune cu şeful diplomaţiei cehe Jan Hamacek, relatează Reuters.

Cehia a acuzat Rusia de orchestrarea unei explozii soldate cu moartea a doi cetăţeni cehi pe teritoriul său, în 2014, şi a expulzat 18 angajaţi ai Ambasadei Rusiei din Praga, presupuşi membri ai serviciilor de informaţii ruseşti.

Moscova a ripostat, expulzând 20 de diplomaţi cehi. Praga a ameninţat miercuri că va majora numărul diplomaţilor expulzaţi dacă Rusia refuză să permită întoarcerea diplomaţilor săi la post joi la prânz.

Şeful diplomaţiei cehe lansase marţi un apel ţărilor Uniunii Europene şi NATO la o „acţiune colectivă” care să prevadă expulzări de diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Praga. 21 dintre cele 30 de ţări membre ale NATO fac parte din UE.

Citiți și:

Aurescu: Situația din Ucraina ne preocupă. Vedem nu doar masări de trupe, ci și spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei

Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru tensiunile Rusia-Ucraina: „Suntem extrem de îngrijorați”

Jan Hamacek a vorbit în faţa Consiliului Atlanticului de Nord, care reuneşte ambasadori ai ţărilor membre NATO, a precizat Alianţa cu sediul la Bruxelles. El i-a informat pe aliaţi asupra activităţilor desfăşurate de agenţi ruşi pe teritoriul Republicii Cehe, care au dus la explozia, în 2014, a unui depozit de muniţii la Vrbetice (estul ţării), deflagraţie soldată cu doi morţi şi importante pagube materiale. Hamacek a spus că autorităţile de la Praga „iau în considerare alte măsuri substanţiale”, a adăugat NATO.

Presupuşii autori ai exploziei din 2014 au fost identificaţi ca fiind cei doi agenţi ruşi suspectaţi de Londra de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în 2018, împreună cu fiica sa Iulia, la Salisbury, în sudul Angliei.

Această crimă comisă pe teritoriul britanic a provocat o gravă criză diplomatică. Ţările occidentale au expulzat aproximativ 150 de diplomaţi ruşi, iar Moscova la rândul său a expulzat 150 de diplomaţi occidentali.

Editor : Monica Bonea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă