NATO condamnă ”referendumurile false” din Ucraina: ”Nu recunoaștem anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia”

1 săptămână in urmă 37

Joi, 22 Septembrie 2022, ora 22:03

152 citiri

Alianţa Nord-Atlantică ”condamnă ferm referendumurile false” de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson la Rusia, pe motiv că reprezintă ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”, potrivit noul comunicat al blocului militar.

De asemenea, NATO subliniază că nu va recunoaşte ”niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Moscova”.

”Condamnăm în termeni cât mai fermi posibil planul de a organiza aşa-numitele «referendumuri» privind aderarea la Federaţia Rusă în regiunile ucrainene controlate parţial de armata rusă”, se arată în comunicat.

Comunicatul reafirmă faptul că ”nicio achiziţie teritorială rezultată din ameninţarea cu forţa sau utilizarea forţei nu va fi recunoscută ca fiind legală”.

De asemenea, NATO subliniază că statele aliate ”nu recunosc şi nu vor recunoaşte niciodată anexarea ilegală şi ilegitimă a Crimeei de către Rusia”

În plus, comunicatul precizează că ”referendumurile false” din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson ”nu sunt legitime” şi vor constitui ”o încălcare flagrantă a Cartei ONU”

Alianţa Nord-Atlantică face apel la toate statele ”să respingă încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”.

Decizia preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la mobilizarea parţială reprezintă ”o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, anunţă NATO, care adaugă că alianţa militară ”continuă să respingă retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei”.

”Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, suferinţa imensă pe care agresiunea ei o aduce asupra poporului ucrainean, precum şi costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus, care este în prezent mobilizat (...). Rusia trebuie să oprească imediat acest război şi să se retragă din Ucraina”, mai menţionează comunicatul.

Alianţa Nord-Atlantică îşi reafirmă ”sprijinul neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional şi pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare”,

Comunicatul oferă asigurări că aliaţii NATO ”rămân hotărâţi în a oferi sprijin politic şi practic Ucrainei”.

Citește și:

 Cum vor funcţiona?

Teritoriile ocupate de ruşi în estul şi sudul Ucrainei urmează a fi anexate de Rusia prin referendumuri de formă. Procesul aminteşte de anexarea Crimeei în 2014, dar există şi diferenţe....

Pentru a supravieţui, Putin trebuie să amplifice războiul

Mobilizarea parţială a armatei ruse şi "referendumurile" din estul Ucrainei, organizate pe fugă, sunt dovezi de slăbiciune. Putin şi-a făcut calcule greşite şi zeci de mii de ruşi...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă