NATO anunță că nu va recunoaște niciodată referendumurile “de fațadă” organizate în regiunile ocupate din Ucraina și nici anexarea Crimeei

2 zile in urmă 29

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri “de fațadă” în regiunile ocupate de trupele ruse în Ucraina și a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit „încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială”, informează Reuters.

„Condamnăm în termeni cât mai fermi posibil planul de a organiza aşa-numitele «referendumuri» privind aderarea la Federaţia Rusă în regiunile ucrainene controlate parţial de armata rusă. După cum a reafirmat Adunarea Generală a ONU în rezoluția sa «Agresiunea împotriva Ucrainei», adoptată la 2 martie 2022, nicio achiziție teritorială rezultată din amenințarea sau utilizarea forței nu va fi recunoscută ca fiind legală”, a transmis Consiliul Atlanticului de Nord, care grupează statele membre ale alianţei, într-un comunicat de presă.

“Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată anexarea ilegală și nelegitimă a Crimeei de către Rusia. Referendumurile de fațadă din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson din Ucraina nu au nicio legitimitate și vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU. Aceste teritorii sunt ale Ucrainei”, subliniază Consiliul Atlanticului de Nord.

Referendumurile privind “aderarea” la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marți în mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei, controlate în mare parte de trupele Moscovei și de milițiile separatiste, aceste zone reprezentând aproximativ 15% din teritoriul țării.

Comunicatul Consiliului Atlanticului de Nord face referire și la decizia președintelui rus Vladimir de a decreta o “mobilizare parțială”, care vizează în principal, potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu, aproximativ 300.000 de rezerviști cu experiență de luptă.

Liderul de la Kremlin a mai spus miercuri dimineață, când a anunțat decizia mobilizării, că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv pe cele nucleare, pentru a „se apăra”.

“Aceste decizii, inclusiv cea privind mobilizarea militară parțială, reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să respingem retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru război, pentru suferința imensă pe care agresiunea sa o provoacă poporului ucrainean, precum și pentru costul războiului său, inclusiv pentru poporul rus care este acum mobilizat. Rusia are în mâinile sale sarcina de a pune capăt conflictului. Rusia trebuie să oprească imediat acest război și să se retragă din Ucraina”, precizează comunicatul NATO.

“Reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, precum și pentru dreptul inerent al Ucrainei la autoapărare. Aliații NATO rămân hotărâți să ofere sprijin politic și practic Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva agresiunii Rusiei”, dă asigurări Consiliul Atlanticului de Nord.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă