Nationalistii scotieni au intocmit o foaie de parcurs pentru un nou referendum asupra independentei

1 lună in urmă 16

Partidul nationalist scotian (SNP) a intocmit un plan in 11 puncte privind organizarea unui al doilea referendum asupra independentei, din care sambata au fost publicate mai multe puncte, relateaza dpa.

Prim-ministrul scotian Nicola Sturgeon a declarat recent ca spera ca Scotia isi va obtine independenta si ca va putea "sa se alature" Uniunii Europene, subliniind ca Brexit-ul s-a facut contrar vointei scotienilor, care s-au opus in majoritate acestui pas la referendumul din 2016, relateaza AFP.

Liderul SNP Nicola Sturgeon a dezvaluit planuri de a organiza "un referendum legal" privind locul natiunii in Regatul Unit dupa ce pandemia va inceta.

Acest lucru va depinde totusi de castigarea majoritatii de catre partidul sau pro-independenta in alegerile parlamentare scotiene de la 6 mai.

Premierul britanic Boris Johnson se opune cu vehementa organizarii unui alt referendum, dupa ce scotienii au votat cu o majoritate redusa impotriva iesirii din Regatul Unit in septembrie 2014.

In "foaia sa de parcurs" pentru un nou referendum, SNP sustine ca guvernul de la Londra are trei optiuni: sa accepte ca parlamentul scotian are puterea de a-l convoca, sa acorde el insusi autorizatia pentru consultare sau sa conteste demersul in instanta.

Orice astfel de contestare legala ar fi intampinata cu "opozitie viguroasa", a declarat Mike Russell, ministru in cadrul guvernului SNP din Edinburgh pentru ziarul pro-independenta The National.

Sturgeon a argumentat ca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, careia majoritatea scotienilor i s-au opus in 2016 in cadrul referendumului pentru Brexit, furnizeaza noi motive pentru a relua discutia despre independenta.

Partidele din opozitie resping cu fermitate planurile SNP.

"Cand 100% din concentrarea noastra ar trebui sa se indrepte spre refacerea dupa pandemie, SNP sarjeaza inainte cu planurile pentru un alt referendum. Nu-i vom lasa sa-si faca voia", a postat pe Twitter Douglas Ross, un membru conservator al parlamentului scotian.

CITESTE SI:

Premierul Nicola Sturgeon: Scotia spera ''sa se alature'' in curand UE ca natiune independenta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă