NASA: Roverul Perseverence a recoltat prima bucată de rocă de pe Marte

1 lună in urmă 17

Agenţia spaţială americană a confirmat că roverul Perseverance a recuperat prima mostră de pe Marte, scrie postul BBC, preluat de agenția News.ro. Este un moment istoric fiindcă e prima secţiune de sol recoltată pe o altă planetă şi care va fi trasnportată pe Pământ. 

Roverul are misiunea de a aduna 40 astfel de probe pe parcursul misiunii care să fie aduse acasă de misiunea coordonată de SUA şi Europa. 

Au existat câteva zile tensionate, după ce robotul a forat într-o placă groasă denumită „Rochette”, pentru că eşantionul forat ar fi fost pierdut. 

 Roverul Perseverence a recoltat prima bucată de rocă de pe Marte

Dar noi imagini cu burghiul arată că mostra este în siguranţă în interiorul echipamentului de forat. 

Transportat de racheta Atlas, roverul Perseverance, aparţinând NASA, a ajuns pe planeta roșie, joi, 18 februarie.

Roverul a amartizat după o călătorie de aproximativ 480 de milioane de kilometri. Misiunea americană, pornită pe 30 iulie 2020, explorează posibilitățile de existență a vieții pe Planeta Roșie.

Micul elicopter a călătorit în interiorul roverului alături de aparate științifice de înaltă performanță care realizează experimente extrem de sofisticate.

Roverul Perseverance se ocupă cu studiul unor roci din craterul Jezero, cu o lăţime de 45 de kilometri, aflat la 20 de grade nord faţă de ecuatorul planetei, unde pare că ar fi fost fundul unui lac de acum miliarde de ani. Din această cauză, oamenii de ştiinţă cred că sedimentele din Jezero ar putea deţine vechi urme de viaţă.

Foto: www.nasa.gov

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă