Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată PSD. Miza: 59 de tablouri împrumutate, care "au ars" în sediul partidului

2 luni in urmă 44

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a dat în judecată Partidul Social-Democrat și a cerut să i se restituie 59 de tablouri din patrimoniul național sau să i se plătească contravaloarea acestora.

Suma calculată ajunge la 260.000 de lei, rezultă din acțiunea Muzeului, introdusă la Tribunalul București.

Plângerea Muzeului a fost înaintată în luna mai, dar încă nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Contactat de G4Media.ro, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a discutat cu avocații partidului și că PSD intentionează să plătească suma cerută de muzeu pentru a închide litigiul.

Cum au ajuns tablourile la sediul PSD

Tablourile au fost împrumutate Partidului Social democrat între 1993 și 1995.

Tablourile au ars într-un incendiu, a transmis PSD. Totuși, reprezentanții partidului au spus inițial că vor plăti despăgubiri, apoi au invocat ”forța majoră”.

În luna mai a acestui an, Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată formațiunea politică. Reclamantul solicita magistraților să oblige partidul la restituirea a 59 de lucrări de artă sau să i se achite despăgubiri de 260.000 de lei, conform unei evaluări provizorii.

În acțiune, Muzeul își exprimă dubiul asupra variantei PSD privind incidentul: ”Aspecte care conturează o situație destul de echivocă în privința circumstanțelor în care, deși dispuse în aceeași locație, sub o atentă supraveghere ce s-ar fi impus din partea detentorului lor precar, un lot de lucrări împrumutate de noi a putut fi recuperat, iar altul pierdut într-un sinistru – "fără absolut nicio dovadă privind depozitarea lor în spațiile afectate de incendiu”, scrie g4media.ro.

Ce s-a întâmplat în ziua incendiului

Pe 13 iulie 2012, un tablou electric a luat foc, iar alarma de incendiu a pornit din cauza fumului.

La fața locului au fost mobilizate mai multe autospeciale ale pompierilor și ambulanțe cu personal de prim ajutor. Nicio persoana nu a fost ranită

Citeste si:

Explozie într-un bloc din Drobeta Turnu Severin. O persoană a ajuns la spital cu arsuri grave

Trei case din municipiul Buzău, mistuite de flăcări. O persoană a fost salvată de pompieri

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă