Municipiile Bacău și Galați intră în scenariul roşu. Restaurantele se închid la interior

3 săptămâni in urmă 1

Primarul Bacăului Lucian Stanciu Viziteu a anunţat că municipiul trece în scenariul roşu, rata de incidenţă depăşind trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

„Din păcate, Bacăul se alătură şi altor oraşe în care rata de infectare depăşeşte 3 la mie, după Giurgiu, Galati, Drobeta Turnu Severin, Brăila, Satu Mare, Sibiu, Călăraşi sau Bucuresti. În total avem 7 localităţi în judeţ care au depăşit rata de 3 la mie. În municipiul Bacău astăzi avem o rată de 3.12 la mie. Suntem printre ultimele oraşe mari care depăşeşte acest procent. Asta demonstrează că băcăuanii au luat in serios epidemia de coronavirus, asta înseamnă că oamenii au avut grijă. Din păcate, cei care au o viaţă activă, cei care merg la muncă, nu se pot proteja şi virusul nu iartă pe nimeni. Pur şi simplu aceasta este situaţie, nu e cazul să blamăm pe nimeni”, a scris edilul pe Facebook.

Viziteu precizează că odată cu intrarea în scenariul roşu barurile, cafenelele şi restaurantele se închid la interior, se opresc spectacolele şi teatrele.

Elevii vor merge la şcoală în acelaşi format fizic, vinerea viitoare urmând să se facă o noua evaluare pentru elevii din anii terminali.

„Aceasta este o decizie luată la nivel central, acestea sunt standardele naţionale, nu este o decizie pe care să o luăm pe plan local. Aceasta este formula care se aplică în toate localităţile în care se depăşeşte acest procent de infectare. (…) Aş dori să transmit un mesaj şi pentru industria locală, în special pentru cei care sunt loviţi cel mai puternic, adică pentru industria ospitalităţii. Suntem alături de voi şi vom lucra împreună pentru a depăşi cât mai repede această perioadă. Doresc să transmit un mesaj şi politicienilor din Bacău. Nu politizaţi situaţiile medicale. Sănătatea şi viaţa băcăuanilor şi a românilor sunt mai importante decât orice”, a completat Viziteu.

În încheiere, primarul îndeamnă populaţia să se vaccineze pentru a scăpa cât mai repede de virus.

Și municipiul Galaţi intră, începând de duminică, în scenariul roşu, având o rată de incidenţă de 3.17 de cazuri de coronavirus la mia de locuitori.

Potrivit Prefecturii Galaţi, începând cu data de 22 martie, municipiul Galaţi intră în scenariul roşu, având o rată de infectare de 3,17 /1.000 de locuitori. Astfel, conform Hotărârii de Guvern nr. 293, vor intra în vigoare mai multe restricţii: organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte cu participarea publicului va fi interzisă, se interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, e interzice organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă; activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi; nu este permisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci.

De asemenea, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

„Facem precizarea că intrarea în scenariul roşu nu înseamnă intrarea în carantină, motiv pentru care cetăţenii au nevoie de declaraţie doar dacă au motive întemeiate pentru a ieşi din casă după ora 22.00”, transmite Prefectura Galaţi.

Potrivit raportării de duminică, s au înregistrat în ultimele 24 de ore 93 de cazuru noi de coronavirus.

In total, de la debutul pandemiei, s au infectat 22.459 de gălăţeni, 646 de persoane decedând.

În total, peste 31.000 de persoane din Galati au primit până acum una sau ambele doze de vaccin anti-COVID

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă