Muncitori sezonieri în Germania, afacerişti în România. Povestea a doi suceveni care şi-au deschis o afacere cu căpşuni, după tehnici învățate în străinătate

1 lună in urmă 39

Au venit din strainatate, unde au invatat tehnici moderne de cultivare a fructelor si au innobilat savuroasele soiuri româneşti cu priceperea acumulata. Doi tineri din Suceava, care au lucrat ani de zile în Germania, s-au întors acasă şi au pornit propria afacere. După mii de ore de muncă au reuşit să fie cunoscuţi pentru fructele bio în tot judeţul.

Soţii Moloce au fost muncitori sezonieri ani de zile în Germania. Acolo au învăţat tainele culturii de căpşuni, iar când au revenit acasă, la Hurjuieni, s-au apucat de cultivat. "Aam văzut tehnica, am vazut cum se cultiva şi am încercat şi noi acasă. Am început cu o suprafaţă mai mică, iar acum avem în jur de 10 hectare", povesteşte Adrian Moloce.

Este o afacere de familie, la care se se munceşte mult pentru o producţie de calitate. În Germania au învăţat tot ce ştiu, de la agricultură, până la marketing. Şi le-a fost de mare ajutor, pentru că acum fructele lor se vând în hipermarketuri. "Cei la care livrăm sunt mulţumiţi de cum colaborăm, de calitate, şi avem şi un parnteriat destul de bun", spune Adrian Moloce.

Începutul nu a fost însă uşor. Până să ajungă în marile magazine, soţii îşi vindeau marfa în pieţe.
Deşi acum în mod normal nu mai vând la tarabă, mai sunt zile în care merg cu dubă plină de căpşuni, mai ales când se organizează piaţa volantă în Suceava. Un loc unde deja îi ştie toată lumea. "Avem căpşuni cultivate de 2 tineri foarte frumoşi, care au venit din Germania şi cultivă 10 hectare de căpşuni.Am avut un ecou pozitiv, atât de partea producătorilor cât şi de partea consumatorilor", spune Claudia Gogu, reprezentant Direcţia Agricola Suceava.

La eveniment au fost prezenţi mai mulţi producători locali. Iar cum preţurile au fost mai mici decât în alte pieţe, produsele s-au vândut rapid. Cei mai fericiţi au fost cumpărătorii, care au venit şi de la zeci de kilometri distanţă pentru produsele de aici. "Să cumpărăm produse naturale am venit să cumpărăm de aici şi am găsit de toate. Am luat multe, am dus o tură la maşină şi acum am venit să mai luăm", spune un cumpărător.

Pentru că a fost un adevărat succes, autorităţile vor să mai organizeze astfel de evenimente, la care să îi aducă şi pe cei din domeniul Horeca, astfel încât aceştia să se poată aproviziona de la producători locali.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

 „Ăsta e al ei că e mai mic, ăla mai mare e al maimuţoiului. Le arăt eu bătaie de joc”

1

Un bărbat din Cluj s-a filmat într-un live pe Facebook, în timp ce oferea 10.000 de lei, pentru a fi dus în Germania să-şi omoare fosta iubită, dar şi pe noul său iubit. În imagini, bărbatul de 57 de ani apare alături de două cuţite, unul pentru femeie şi celălalt pentru bărbatul de origine germană.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă