Mossad s-ar afla în spatele atacului asupra instalației nucleare din Natanz. Iranul amenință cu o răzbunare surpriză

3 săptămâni in urmă 10

Israelul pare să confirme că s-a aflat în spatele unui atac cibernetic asupra principalei centrale nucleare a Iranului, de la Natanz, pe care șeful Energiei Nucleare de la Teheran l-a descris ca ”un act de terorism care justifică un răspuns împotriva autorilor săi”.

Mossad s-ar afla în spatele atacului asupra instalației nucleare din Natanz. Iranul îl cataloghează un ”act de terorism”

Mossad s-ar afla în spatele atacului asupra instalației nucleare din Natanz. Iranul îl cataloghează un ”act de terorism”

Profimedia Images

Atacul, la originea căruia s-ar afla chiar serviciul de informații israelian Mossad, a provocat întreruperea cu energie electrică, duminică, la instalația nucleară iraniană din Natanz.

La Natanz se află o instalație de îmbogățire a uraniului

Atacul a avut loc la câteva ore după ce oficialii reactorului Natanz au repornit centrifugele avansate care puteau accelera producția de uraniu îmbogățit, în ceea ce fusese considerat un moment esențial în programul nuclear al țării.

În timp ce autoritățile iraniene se luptau pentru a face față unei întreruperi de energie pe scară largă la Natanz, despre care Agenția pentru Energie Atomică a țării a recunoscut că a deteriorat rețeaua electrică de la locul respectiv, șeful apărării israeliene, Aviv Kochavi, a declarat că „operațiunile din Orientul Mijlociu nu sunt ascunse ochiului dușmanului”.

Știrea despre incidentul de la Natanz a fost relatat pe larg în presa israeliană, fără să fie cenzurat, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Mai mult, radioul public a făcut ”pasul neobișnuit” de a pretinde că agenția de informații Mossad a jucat un rol central în atac, scrie The Guardian.

Atacul asupra Natanz, al doilea în mai puțin de un an

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că „lupta împotriva Iranului și a împuterniciților săi și a eforturilor armamentului iranian este o misiune imensă”.

„Situația care există astăzi nu va fi neapărat situația care va exista mâine”, a adăugat el, fără a da mai multe detalii despre ceea ce a vrut să spună.

Dacă se confirmă implicarea Israelului, acesta ar fi al doilea astfel de atac în mai puţin de un an asupra Natanz, după un act de sabotaj în iulie 2020 pentru care mai multe surse au acuzat Israelul.

Incidentul de duminică intervine pe fondul unei creşteri a tensiunii între cele două ţări în ultimele săptămâni, cu acuzaţii de atac sau sabotaj în urma unei serii de explozii vizând nave de marfă ale ambelor ţări.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă