Moscova reactioneaza cu furie la acuzatiile Cehiei ca mai multi spioni rusi au provocat o explozie la un depozit de munitie

2 săptămâni in urmă 19

Moscova a reactionat cu furie duminica, 18 aprilie, la acuzatiile Cehiei ca doi spioni rusi, acuzati ca in 2018 ca i-au otravit cu agentul neurotoxic noviciok pe fostul spion rus Serghei Skripal si pe fiica acestuia, s-ar afla in spatele unei explozii produse acum patru ani la un depozit ceh de munitie, in care au murit doi oameni, transmite Reuters.

Praga a expulzat sambata nu mai putin de 18 diplomati rusi, determinand Ministerul Rus de Externe sa promita duminica "sa ii oblige pe autorii acestei provocari sa inteleaga pe deplin responsabilitatea lor de a distruge fundamentul legaturilor normale dintre tarile noastre".

Republica Ceha a declarat ca a informat NATO si pe aliatii Uniunii Europene ca suspecteaza Rusia ca ar fi provocat explozia, iar ministrii de Externe ai Uniunii Europene ar trebui sa discute problema in cadrul reuniunii lor de luni.

Conflictul este cel mai grav produs intre Praga si Moscova de la sfarsitul deceniilor de dominatie sovietica asupra Europei de Est, in 1989. De asemenea, se adauga tensiunilor crescande dintre Rusia si Occident in general, provocate partial de suplimentare efectivelor militare ale Rusiei la granitele sale occidentale si in Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in 2014, dupa o intensificare a luptelor dintre guvern si fortele pro-ruse din estul Ucrainei.

Rusia a declarat ca acuzatiile de la Praga sunt absurde, deoarece anterior a atribuit explozia de la Vrbetice, la 300 km est de capitala, detinatorilor depozitului.

Acesta a numit expulzarile drept "continuarea unei serii de actiuni antirusesti intreprinse de Republica Ceha in ultimii ani", acuzand Praga ca "s-a straduit sa multumeasca SUA pe fondul sanctiunilor recente ale SUA impotriva Rusiei".

Jan Hamacek, ministrul ceh de Interne si ministru de Externe in exercitiu, a declarat ca anchetatorii au considerat ca explozia ar fi trebuit sa se produca intr-un transport de arme dupa ce acesta parasea depozitul, cu destinatia Bulgaria.

Politia ceha a informat ca este in cautarea a doi barbati care au calatorit in Republica Ceha cu cateva zile inainte de explozie, sub numele Alexandr Petrov si Ruslan Bosirov. Aceste nume sunt pseudonimele folosite de cei doi ofiteri de informatii militari GRU rusi cautati de Marea Britanie pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia cu agentul neurotoxic noviciok, in orasul englez Salisbury, in 2018.

Skripal si fiica sa au supravietuit, dar un om a murit. Kremlinul a negat implicarea in acest incident, iar atacatorii raman in libertate.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă