Moscova acuză SUA de „nebunie mediatică” după ce Biden s-a întâlnit cu familiile americanilor încarcerați în Rusia

1 săptămână in urmă 42

Moscova afirmă că este pregătită să negocieze soarta prizonierilor americani din Rusia, dar a acuzat SUA că se angajează în „nebunie mediatică” după ce președintele Joe Biden s-a întâlnit personal cu familiile a doi deținuți americani săptămâna trecută, relatează CNN..

Biden a avut vineri, la Casa Albă, întâlniri separate cu rudele baschetbalistei profesioniste Brittney Griner și ale fostului pușcaș marin Paul Whelan, aceasta fiind prima dată când le-a convocat personal de când cei doi au fost reținuți.

„În loc să își îndeplinească îndatoririle oficiale directe – menținerea contactelor cu diplomații țării gazdă – ambasada SUA la Moscova este angajată într-un fel de nebunie mediatică”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o declarație pe Telegram, arătând videoclipuri și „imagini amuzante” postate de ambasada SUA la Moscova, precum și întâlnirea lui Biden.

„Rudele nu au reușit să obțină o explicație clară din partea președintelui Statelor Unite cu privire la cererile Rusiei pentru un schimb de prizonieri”, a spus ea, adăugând că a aflat detaliile întâlnirii printr-un reportaj al CNN care o citează pe Cherelle Griner, soția lui Brittney.

Ea a adăugat că va trebui să apeleze ea însăși la Whelan și la rudele lui Griner.

„Am declarat de multe ori că suntem pregătiți pentru negocieri pentru a rezolva soarta cetățenilor americani condamnați în Rusia și a cetățenilor ruși condamnați în Statele Unite”.

„Dacă ambasada SUA de la Moscova are un minut liber, îi va spune președintelui Biden despre acest lucru, iar el, la rândul său, le va spune rudelor lui Whelan și Griner”, a declarat Zakharova.

În urma condamnării lui Griner în august, SUA și Rusia au indicat că sunt pregătite să poarte discuții cu privire la un schimb de prizonieri.

Griner a fost reținută în februarie, fiind acuzată că avea în bagaje cartușe de țigări care conțineau ulei de canabis. Dubla medaliată cu aur la baschet la Jocurile Olimpice din SUA a pledat vinovată la acuzațiile de trafic de droguri și a declarat că a împachetat din greșeală drogurile în timp ce se grăbea. Ea a fost condamnată la nouă ani, alături de o amendă de aproximativ 16.400 de dolari. Echipa sa juridică din Rusia a făcut apel la sentință.

Whelan este încarcerat în Rusia de mai bine de trei ani, după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj pe care le neagă. El a fost condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare într-un proces pe care oficialii americani l-au denunțat ca fiind nedrept.

În cadrul întâlnirilor, Biden a reiterat „angajamentul său continuu de a lucra prin toate căile disponibile pentru a-i aduce pe Brittney și Paul acasă în siguranță”, a declarat vineri secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat. „Președintele a apreciat oportunitatea de a afla mai multe despre Brittney și Paul de la cei care îi iubesc cel mai mult și a recunoscut că fiecare minut în care sunt reținuți este un minut prea lung.”

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă