Mormane de ilegalităţi la Galaţi. Fermierii descarcă maldăre de găinaţ la doi paşi de păsările moarte şi îngropate. Autorităţile se contrazic în declaraţii

1 lună in urmă 52

Şirul ilegalităţilor de la ferma avicolă din Galaţi continuă. La un pas de găinile îngropate ilegal sunt munţi de gunoaie. Total ilegal, pe terenul şi cu girul primăriei din localitate. Confruntat cu situaţia, primarul se contrazice şi continuă să ia apărarea celor de la fermă.

Reporter: Aici ce se depozitează? Doar gunoiul de grajd?
Tractorist: Da!
Reporter: Găinaţul!

Şi sunt tone de mizerie. Un miros greu otrăveşte aerul din zonă. Mormane uriaşe de găinaţ se înalţă la doar o aruncătură de băţ de păsările moarte şi îngropate, descoperite zilele trecute, în exclusivitate, de reporterii Observator. Focarele de infecţie se întind cât vezi cu ochii aproape de casele localnicilor. Un al doilea tractor care vine în mai puţin de 5 minute şi descarcă gunoiul provenit din halele fermei cu păsări.

E zarvă mare pe câmp. Tractoarele firmei fac un du-te-vino aproape fără oprire şi alimentează bomba ecologică. Am mers la primărie să aflăm al cui este terenul pe care se aruncă găinaţul. Edilul spune iniţial că pământul este al fermei.

"Cu siguranţă nu e domeniul public, atât timp cât este proprietate privată, nu suntem răspunzători pentru ceeea ce fac unii. Nu au acordul nostru să depoziteze deşeuri pe raza localităţii", spune Maricel Gheoaca, primar.

Câteva minute mai târziu, când reporterii îi cer actele terenului, adevărul iese la iveală. Chiar primăria este cea care a dat terenul în concesiune celor de la ferma avicolă. Şirul neregulilor şi complicităţilor nu s-ar opri aici. Primarul spune că acţionarii fermei ar fi cumpărat terenuri de la localnici, însă niciodată nu au făcut acte de vânzare-cumpărare. O formă subtilă de a acoperi urmele mizeriei.

Reporter: Cum au vândut oamenii?
Primar: Au dat banii şi n-au mai făcut acte.
Reporter: Ei ca şi fir n-ar fi trebuit să facă acte?
Primar: Nu comentez!

Puroiul iese la suprafaţă peste tot la Buceşti. Nici groapa de gunoi a localităţii n-ar fi în regulă. Primarul vorbeşte de ecologizare, în timp ce gunoiul se tot adună.
Reporter: Groapa a avut vreodată autorizaţie de la mediu?
Primar: Nu! De când sunt eu, nu!"

Garda de mediu a sesizat procurorii parchetului de pe lângă tribunalul Galați. "Ce am găsit acolo este un dezastru. Primăria din zonă are depozitări ilegale de deşeuri şi riscă în urma controlului să primească amenzi între 20 şi 40 de mii de lei", a transmis reprezentantul gărzii de mediu. Ancheta va continua pentru a se stabili exact proporțiile dezastrului.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Incident grav de securitate pe Aeroportul din Suceava. Un pasager și amicul lui au ajuns la scara avionului fără să treacă prin filtrele de securitate

1

Incident grav de securitate pe Aeroportul din Suceava, unde două persoane au ajuns la scara unui avion Tarom fără să mai treacă prin filtrele de securitate din aeroport. Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a deschis o anchetă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă