Momentul în care valurile lovesc coasta de est din Noua Zeelandă, după alerta de tsunami. Pericolul a trecut, oamenii se pot reîntoarce acasă

2 luni in urmă 5

A fost alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după ce un cutremur puternic cu magnitudinea de 8.1 pe Richter s-a produs la aproximativ 1.000 de kilometri nord-est. Autoritățile au emis ordine de evacuare pentru mai multe localități, însă valurile ce au atins coasta nu au făcut victime. Un localnic a surprins în imagini momentul în care masa de apă dislocată atinge țărmul.

Tsunami Noua Zeelandă

Seisme în lanț în Noua Zeelandă, urmate de o alertă de tsunami

Luke Chandler via Twitter

Între timp, ordinul de evacuare a fost ridicat de către autorități, iar oamenii se pot reîntorce în casele lor Experții s-au temut de un tsunami ce ar fi putut lovi chiar și Australia, aflată la mii de kilometri de epicentru

Un întreg oraș din Golful Tokomaru, de pe coasta de est a Noii Zeelande, a fost evacuat în urma cutremurului de 8.1 pe Richter. Sute de curioși s-au adăpostit pe dealurile din apropierea plajei pentru a vedea momentul în care valurile înalte ating coasta, chiar dacă autoritățile au îndemnat expres localnicii să se îndepărteze de țărm, râuri și estuare, precum și să evite să stea aproape doar pentru a fi martorii unui eveniment unic.

Momentul în care valurile ating coasta, după alerta de tsunami:

#TSUNAMI rolling into Tokomaru Bay #EQNZ pic.twitter.com/8wxKBnTjXN

— Luke Chandler (@LukeChandler) March 4, 2021

Din fericire, tsunamiul nu a avut nimic de-a face cu cel care a devastat coasta Japoniei în urma seismului de 9.1 pe Richter din 2011. În mod bizar, ambele cutremure s-au produs în luna martie.

Noua Zeelandă a redus nivelul de alertă, iar localnicii pot reveni în siguranță în locuințele lor.

Cutremurul din Noua Zeelandă, produs în largul Insulelor Kermadec

Un cutremur cu o magnitudine de 8,1 a avut loc joi în largul insulelor Kermadec, relatează AFP, citând Institutul american de Geofizică (USGS), fiind urmat de ordine de evacuare pentru localnicii care trăiesc în zonele de pe coasta de est a Insulei de Nord.

Acesta a fost al treilea seism care a avut loc pe 4 martie în Noua Zeelandă și s-a produs la scurt timp după ce un seism cu magnitudinea de 7,4 a lovit aceeași regiune.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

tsunami cutremur noua zeelanda
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă