Momente emoționante surprinse la Mina Lupeni, când minerii au ieșit la suprafață, după șase zile de protest

1 lună in urmă 1


Un fotograf local a surprins momentul în care minerii din Valea Jiului, care s-au blocat în subteranul Minei Lupeni în semn de protest pentru că nu și-au primit banii, au ieşit la suprafaţă, după şase zile. „Fotografiile sunt făcute în rampa puțului, la cota 650”, a povestit pentru Libertatea Dan Verescu, care a lucrat și în mină în trecut.


Aproximativ 60 de mineri au renunțat la protest, ieri, 22 februarie, în urma anunțului făcut de guvernanți, că li se vor plăti salariile restante. Ortacii blocați în subteran amenințaseră chiar cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.


Foto: Dan Verescu

„După încetarea protestului, după ce au primit asigurări și dovada scrisă că li s-au aprobat revendicările, salvatorii au coborât în mină. Unii erau slăbiți după atâtea zile. Au fost scoși pe rând din subteran, în trei drumuri. Eu am făcut fotografiile între 19:50 și 20:05”, a povestit pentru Libertatea fotograful Dan Verescu, martor la eveniment.


Fotografiile sunt făcute în rampa puțului, la cota 650. Primele poze sunt chiar când ieșeau din puț, după care, cu acordul lor, i-am fotografiat pe rând. Au cântat Imnul Minerilor.

Fotograful Dan Verescu:
”I-am grupat pe toți și m-am urcat pe un transformator electric, pentru că nu era spațiu mare și nu puteam să îi cuprind pe toți”, a explicat Dan Verescu imaginea cu minerii grupați după ieșirea din mină
Foto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan VerescuFoto: Dan Verescu

Protestul minerilor din Lupeni a început pe 18 februarie, când zeci de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie nu le-au fost acordate.


Sute de mineri de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat și ieri, 22 februarie, în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara, unde și-au cerut salariile restante.


În acest timp, aproximativ 60 de colegi de-ai lor, blocaţi de șase zile în subteranul Minei Lupeni, amenințau cu greva foamei, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate.


Seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Libertatea că situația s-a rezolvat, iar minerii au renunțat la protest.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă