
Ministerul Culturii a operat modificări prin care oferă posibilitatea Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) să restricționeze un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violenţă sau instigă la terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică.
JOI, 25 MARTIE 2021, 16:29
SURSĂ: Realitatea.net
AUTOR: Iulian Budușan
Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 504/2002 a audiovizualului şi a Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia a fost pus joi în dezbatere publică, până în 5 aprilie, scrie Hotnews.
Schimbări preconizate
Plata cotei de 3% din preţul de vânzare şi/ sau închiriere a filmelor şi platformele de streaming video online
Potrivit Ministerului Culturii, aceste modificări au fost agreate de Centrul Naţional al Cinematografiei şi au în vedere faptul că principiile directivei AVMS, aşa cum a fost aprobată în 2010, au la bază şi promovarea operelor audiovizuale europene prin programul de radiodifuziune, dar şi prin includerea posibilităţii contribuţiei financiare a radiodifuzorilor în producţia naţională a operelor audiovizuale.
Conform datelor puse la dispoziţie de Observatorul Audiovizual European, în România sunt circa 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă. Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.
Încasările la Fondul cinematografic au scăzut ca urmare a restricţiilor impuse în criza COVID, astfel că închiderea sălilor de cinematograf și scăderea pieţei de publicitate au dus la o scădere de circa 35% a încasărilor la Fond şi este necesar să fie luate măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ, precizează Ministerul Culturii.