Modalitate alternativă de finanţare pentru locuinţe când eşti refuzat de bancă. Top 3 avantaje principale

2 săptămâni in urmă 36

Condițiile de creditare sunt variate în zilele noastre, inclusiv pentru persoanele care fie nu sunt eligibile pentru un credit bancar, fie nu îşi doresc să se îndatoreze pe un termen foarte lung.

Astfel, achiziționarea unui apartament prin rate la dezvoltator poate reprezenta o alternativă la creditul bancar. Opțiunea este atractivă, însă ratele sunt ceva mai mari, acestea putând trece de 1.000 de euro pe lună, potrivit unei analize storia.ro.

Care este mecanismul de funcționare al sistemului de rate la dezvoltator

Acest sistem de plată a apărut dintr-o nevoie a ambelor părți, vânzătorul și cumpărătorul. Mai ales persoanele care nu își permit achiziționarea unei locuințe cu bani cash iar banca nu le acordă credit apelează, de regulă, direct la dezvoltatori, cărora le plătesc o rată lunară.

Pe lângă rata lunară relativ mare și avansul este semnificativ. Avantajul este că poți termina cu plata locuinței într-un interval cuprins între 2 și 12 ani, în funcție de fiecare dezvoltator.

Rata direct la dezvoltator poate fi o soluție inclusiv pentru persoanele care au strâns o sumă de bani pentru plata apartamentului, însă nu doresc să apeleze la un credit imobiliar din varii motive, de la evitarea îndatoririi pe o perioadă lungă de timp la ocolirea plății dobânzii, au mai explicat specialiştii în imobiliare de la storia.ro.

Procesul de acordare este mult simplificat

Prin comparație cu fondurile primite prin credit ipotecar, dacă dorești să cumperi un apartament prin rate la dezvoltator procesul este mult simplificat. Te poți muta în noua locuință în trei zile de la semnarea contractului.

Nu este nevoie de documente care să ateste obținerea unui venit constant și nici vechimea la locul de muncă sau de interogare la ANAF.

Singura condiție este să poți plăti avansul. Acesta poate reprezenta 20-30% din prețul de achiziție sau chiar mai mult iar plata ratelor se poate întinde mult mai puțin prin comparație cu un credit bancar.

Un lucru foarte important dacă achiziționezi un apartament prin rate la dezvoltator este să știi sigur că poți achita rata lunară.

Avantajele ratei la dezvoltator

În cazul ratelor la dezvoltator, avantajele pot fi numeroase:

 • nu este nevoie de multe acte sau de dovadă a capacității de plată;
 • ratele sunt stabilite de comun acord și pot fi ajustate, uneori, pe parcurs;
 • nu este nevoie de asigurare de viață sau pentru imobil, astfel, suma plătită în final este mai mică decât dacă ai apela la un credit bancar;
 • ai acces la apartament imediat – dacă apelezi la bancă, poți obține finanțare după câteva luni, iar întregul proces necesită drumuri, cheltuieli suplimentare și pierderea timpului;
 • poți cumpăra un apartament în țară chiar dacă lucrezi în străinătate – multe bănci nu aprobă acest lucru, astfel că sistemul de rate la dezvoltator este avantajos;
 • poți cumpăra și dacă ai datorii sau ai deja un împrumut la bancă;
 • poți cumpăra un apartament în stadiul de proiect sau finalizat.

Dezavantajele ratei la dezvoltator

 • avansul poate fi mai mare decât în cazul în care apelezi la un credit imobiliar;
 • ratele lunare pot ajunge până la 1.000 de euro pe lună sau chiar mai mult;
 • vei plăti locuința într-un timp mai scurt – astfel, va trebui să restrângi bugetul lunar pentru a plăti apartamentul iar cum ratele sunt mari, totul va trebui să fie calculat pentru ca venitul lunar să ajungă atât pentru rată, cât și pentru traiul zilnic;
 • nu există asigurări în cazul în care dezvoltatorul dă faliment – în acest caz, banca poate scoate la licitație apartamentul pentru a-și recupera banii;
 • tranzacțiile nu sunt reglementate, fiecare dezvoltator stabilindu-și propriile reguli – dezvoltatorii stabilesc și costurile adiționale fără a fi restricționați de normele BNR;
 • dobânda este mai mare prin comparație cu cea a băncii – deși nu poartă numele de dobândă, există, totuși, o sumă calculată ca procent din prețul apartamentului care se adaugă la prețul inițial;
 • dezvoltatorii nu vor trece casa pe numele tău până când nu plătești cel puțin 50% din valoarea sa – dacă firma dezvoltatoare ar da faliment, ți-ar fi foarte greu să obții banii dați înapoi;
 • ești restricționat atunci când ești în căutarea unui apartament – vei fi nevoit să te uiți doar la apartamentele care primesc rate la dezvoltator.

Este indicat să vorbești cu un avocat și să citiți împreună toate clauzele contractului înainte de semnarea sa.

De ce este mai comod să optezi pentru sistemul de rate la dezvoltator

Privit dintr-un punct de vedere, plata ratelor la dezvoltator îți oferă mai multă flexibilitate. Poți negocia ratele lunare, valoarea avansului, precum și perioada în care vei achita împrumutul.

De asemenea, nu mai este nevoie de birocrație, din moment ce nu trebuie să demonstrezi că ai un venit constant, vechime la locul de muncă sau chiar că ai un serviciu.

Pe ce perioadă de timp se întind ratele la dezvoltator

Ratele la dezvoltator pot fi o soluție dacă nu ai un loc de muncă stabil, dacă ai deja datorii la bănci sau dacă lucrezi în străinătate și dorești să cumperi un apartament în România. Plata ratelor se realizează pe o perioadă mai scurtă decât în cazul băncilor, putându-se întinde între 2 și 12 ani, în funcție de fiecare dezvoltator în parte.

Rata la dezvoltator cu avans

Majoritatea cazurilor de plată a apartamentului prin rată la dezvoltator se realizează prin achitarea avansului. De multe ori, acesta poate fi mai mare decât a unui credit bancar. De exemplu, un avans des întâlnit este cel de 30% din valoarea apartamentului, însă există și cazuri de 15 sau 20% din sumă.

Rata la dezvoltator fără avans

Rata fără avans este o excepție în cazul acestui sistem de plată a unui apartament. Atunci când se întâmplă, ratele lunare sunt foarte mari, motiv pentru care sunt foarte rar alese de cumpărători.

Ratele la dezvoltator au mai multe beneficii care le fac atractive: achitarea apartamentului într-un timp relativ scurt, lipsa de birocrație, precum și flexibilitatea în stabilirea ratei lunare.

În schimb, avansul poate fi însemnat, la fel și rata lunară, iar dacă dezvoltatorul intră în insolvență, îți va fi greu să obții suma plătită deja. Dacă, totuși, nu te califici pentru un credit bancar, obții venituri din străinătate sau dorești să te muți rapid în noua casă, cumpărarea apartamentului prin rate la dezvoltator poate fi o soluție.

Citeste si:

Ce trebuie să ştii despre noile reguli BNR privind acordarea creditelor ipotecare pentru investiții. Măsurile vor echilibrara piaţa imobiliară

Banca Națională a României (BNR) ar trebui sa aibă instrumentele necesare pentru a menține echilibrul între cererea și oferta de creditare, potrivit analiştilor financiari de la storia.ro...

Cum aplici pentru un credit de reparaţii şi renovare a locuinţei. Suma maximă pe care o poţi împrumuta

Nu ai avut nici timp și nici chef să te apuci de renovarea locuinței, cu toate că pandemia de coronavirus a încetinit mersul lucrurilor și ai fi avut răgazul necesar. Poate nu şi banii,...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă