Mocănița de pe Valea Hârtibaciului, din Sibiu, repornită după 20 ani. Imagini de la prima cursă

3 săptămâni in urmă 30


Cursele cu mocănița pe Valea Hârtibaciului, una dintre cele mai pitorești zone din județul Sibiu, au fost reluate sâmbătă, 10 aprilie. Potrivit Asociației Prietenii Mocăniței, care a postat pe Facebook fotografii de la eveniment, mocănița circulă deocamdată doar între satele Cornățel și Hosman, pe distanța a 7 kilometri.


„Sâmbătă a fost o zi plină pentru Mocănița Văii Hârtibaciului. Ne-am dat seama încă o dată cât de importantă e mocănița pentru vale și că cei 13 ani de voluntariat care ne-au adus aici au meritat fiecare strop de sudoare, fiecare traversă schimbată, fiecare metru de linie defrișat și fiecare luptă oarbă cu instituțiile Statului. Suntem recunoscători pentru toți cei care ne-au ajutat!”, au transmis cei de la Asociația Prietenii Mocăniței.


Profitând de reluarea, după 20 de ani, a curselor regulate ale mocăniței, comunitatea din Hosman a pus la cale un tur ghidat de gastronomie și meșteșug al satului, unde turiștii pot petrece patru ore vizitând, gustând, cunoscând și admirând ceea ce are de oferit „satul cu cinci biserici”.


Conform administratorilor mocăniței, aceasta circulă în weekend și pleacă din Cornățel la 10.25, Întoarcerea de la Hosman este programată la ora 16.00.


Prețul unui bilet dus-întors este de 25 lei pentru adulți, respectiv 15 lei copii, se achiziționează la urcarea în tren și nu este nevoie de rezervare. Trenul, oprat de SC Calea Ferată Îngustă SRL, e compus dintr-o locomotivă diesel și un vagon deschis de călători cu o capacitate de 40 de locuri.


238.000 de lei, fără TVA, este bugetul alocat de Asociația Prietenii Mocăniței pentru proiectarea, construirea și livrarea unei locomotive diesel, care să circule pe linia de cale ferată cu ecartament îngust dintre Sibiu și Agnita.Alte mocănițe care circulă în România:


Mocănița de pe Valea Vaserului (Maramureș),Trenul Oravița-Anina (Caraș Severin),Mocănița Covasna-Comandău (Covasna), Mocănița de la Huțulca-Moldovita (Suceava),Mocănița de la Sovata (Mureș),Mocănița de pe Valea Arieșului (Apuseni),Mocănița de la Brad (Hunedoara),Mocănița de la Abrud Campeni (Alba),
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă