Moartea lui Jean-Paul Belmondo a îndoliat Franţa şi lumea filmului. Omagiu emoţionant, adus de Alain Delon: "Sunt devastat. E parte din viaţa mea"

1 lună in urmă 34

Omagii din lumea întreagă au fost aduse pentru starul cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo, care a murit ieri, la vârsta de 88 de ani. Luni seară, televiziunile franceze şi-au întrerupt programul obişnuit pentru a-l omagia, iar preşedintele Emmanuel Macron a decretat joia aceasta drept zi de comemorare naţională pentru Belmondo, cel care a făcut lumea mai frumoasă cu filmele lui.

"Magnificul", "Asul aşilor" sau "Bebel", cum îl alintau francezii, s-a stins liniştit, povestesc apropiaţii, în locuinţa sa din Paris. Vestea morţii sale a îndoliat întreaga Franţă. Cel mai emoţionat omagiu a venit de la Alain Delon: "Sunt complet devastat. Acum încerc să mă ţin puternic, ca să nu fac acelaşi lucru în 5 ore. Deşi nu ar fi rău dacă am pleca împreună. E parte din viaţa mea, am început împreună în urmă cu 60 de ani". Cei doi actori, consideraţi ultimii giganţi ai cinematografiei franceze, au jucat împreună în numeroase filme. S-a vorbit mult despre faptul că între ei a existat o rivalitate de moarte. Au păstrat-o, însă, doar pentru marele ecran. În realitate erau buni prieteni.

Marcată de moartea marelui actor a fost şi Brigitte Bardot, colegă din generaţia de aur a cinematografiei franceze. "Mă gândesc la el, l-am iubit. Îmi e dor de el şi nu mai vreau să vorbesc despre el, durerile mari sunt tăcute", este mesajul actriţei, în urma tristei veşti. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost printre primii care l-au omagiat. Pentru el, Belmondo a fost "un erou sublim, un temerar neobosit şi un magician al cuvintelor".

Belmondo a fost un actor iubit şi respectat în toată lumea. O demonstrează şi întâlnirea cu celebrul regizor Quentin Tarantino, care şi-a găsit cu greu cuvintele în prezenţa starului francez. "Nu pot să cred că am trăit momentul să aflu că însuşi Jean-Paul Belmondo ştie că exist! V-am văzut toate filmele", a mărturisit, atunci, Tarantino.

Născut în 1933, într-o familie de artişti, cu mama pictoriţă şi tatăl sculptor, Jean-Paul Belmondo îşi face debutul pe scenă la 20 de ani. Succesul a venit 7 ani mai târziu, odată cu rolul din pelicula "Cu sufletul la gură/A bout de souffle", capodopera lui Jean-Luc Godard. Adolescent indisciplinat, a fost atras mai degrabă de sport, decât de cărţi. A cochetat cu fotbalul, ciclismul, dar cel mai mult i-a plăcut boxul care, mai târziu, l-a ajutat să îşi facă singur cascadoriile.

Viaţa personală i-a fost la fel de tumultoasă ca în filme. A fost căsătorit de două ori şi are patru copii. Însă relaţia amoroasă care a ţinut prima pagină a ziarelor a fost cea cu un fost model Playboy, concurentă la titlul de Miss Belgia, cu 43 de ani mai tânără. Alături de fostul soț, l-a escrocat pe Belmondo, sustrăgându-i peste 200.000 de euro.

Momentul de contitură pentru cariera sa a fost în anul 2001, când a suferit un accident vascular cerebral. Urmează o lungă perioadă de convalescență, departe de scenă. În cariera sa, de jumătate de secol, Jean-Paul Belmondo a jucat în peste 80 de filme şi a fost distins cu numeroase premii. Un omagiu naţional în memoria Magnificului va avea loc joi, iar slujba de înmormântare a fost anunţată pentru vineri.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă