„Moarte dictatorului”. Proteste în Iran după moartea Mahsei Amini, femeia bătută de polițiști pentru că nu purta corect vălul islamic

1 săptămână in urmă 34

O serie de proteste a erupt în Iran după moartea Mahsei Amini, o tânără kurdă de 22 de ani, omorâtă în bătaie de poliția moralității iraniană pentru că nu purta corect hijab-ul, relatează The Guardian.

Oamenii au început protestul inițial în fața spitalului Kasra din Teheran, acolo unde e murit femeia, iar organizațiile pentru drepturile omului au relatat că forțele de securitate au atacat mulțimea cu spray paralizant și că au arestat mai mulți oameni.

Trupul neînsuflețit al lui Amini a fost transportat în provincia sa de origine, în Kurdistanul iranian, pentru a fi înmormântat. „Forțele de securitate au forțat familia Amini să organizeze înmormântarea fără niciun fel de ceremonie pentru a preveni eventuale tensiuni”, a declarat Soma Rostami, membră a unei organizații kurde pentru drepturile omului.

În ciuda avertismentelor autorităților, sute de oameni s-au adunat în Saqqz, orașul de origine al femeii ucise pentru a aduce un ultim omagiu și pentru a protesta împotriva autorităților. Unii dintre cei adunați în mulțime au strigat „Moarte dictatorului!”, un slogan direcționat împotriva ayatollah-ului Khamenei.

Societatea civilă kurdă a cerut ca oamenii să declanșeze o grevă generală în toată regiunea, iar clipuri video în care oameni distrug postere cu liderul suprem iranian au început să se răspândească pe rețelele sociale.

Mahsa Amini a ajuns în comă la spital după ce a fost bătută de așa-zisa poliție a moralității

Mahsa Amini vizita Teheranul împreună cu familia, în data de 13 septembrie atunci când a fost arestată de poliția moralității pentru că ar fi încălcat legea purtării hijab-ului. Familiei i s-a comunicat, după arestare, că Amini va fi eliberată după ce va trece printr-o „sesiune de re-educare”.

Martorii oculari spun că Amini a fost bătută în duba în care fusese urcată de polițiști, o acuzație negată de poliție. Conform autorităților, Amini a suferit „un atac de cord”. Gărzile moralității continuă să susțină această ipoteză deși femeia avea urme vizibile de lovituri în cap și în fotografiile făcute când era în comă pe patul de spital poate fi văzută sângerând dintr-o ureche.

Moartea femeii vine pe fondul unei campanii împotriva drepturilor femeilor în Iran, orchestrată de actualul președinte extremist, Ebrahim Raisi, un fundamentalist feroce considerat chiar un posibil succesor la poziția de lider suprem al Iranului.

La fel ca în cazul protestelor anterioare, regimul de la Teheran a tăiat accesul la internet.

Editor : Adrian Dumitru

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă