Miza de 45 de miliarde de lei din Sănătate: a început concursul pentru șefii județeni ai Casei Naționale de Asigurări, oamenii care decid ce bani sunt decontați către spitalele de stat și private

3 săptămâni in urmă 27

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a lansat concursul pentru ocuparea funcțiilor de directori ai caselor județene, adică gestionarii din teritoriu ai bugetului de aproape 45 de miliarde de lei al instituției. Este o schimbare majoră în sistemul de sănătate, cu implicații economice și politice, în anul în care CNAS are cel mai mare buget din istoria sa.

În acest moment, cei mai mulți dintre directorii caselor județene de asigurări de sănătate sunt interimari sau delegați pe funcții, un statut care îi face mai permisivi la eventualele presiuni politice.

Lansarea concursului pentru casele județene este o miză uriașă în sistemul sanitar, dată fiind puterea directorilor de la nivel local: ei decid decontările de sume de la bugetul de asigurări către spitalele de stat și private din respectivul județ și în ce condiții se fac decontările. Pe scurt, ei dirijează fluxul de bani de la bugetul asigurărilor sociale către beneficiari, ceea ce le conferă o putere uriașă la nivel local.

Citește integral pe economedia.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă