Mitul „viermilor din măştile de protecţie”, demontat printr-o demonstraţie de fizicianul Cristian Presură

1 săptămână in urmă 5


În ultimele zile, în mediul online au circulat imagini cu o mască de protecție pusă la aburi, iar în imaginile mărite se văd mici firișoare care se mișcă și se contorsionează, sugerându-se că acele particule sunt viermi sau „nanotehnologii”. Fizicianul Cristian Presură a demontat însă fake news-ul printr-un experiment documentat video, a relatat stiridiaspora.ro.


Viermi în măștile de protecție reprezintă un fake news, subiectul fiind extrem de discutat în aceste zile, în mediul online.


Fizicianul Cristian Presură a demontat zvonul, după ce mai multe videoclipuri care au circulat pe social media în România şi în străinătate.Presură a realizat un experiment chiar în propria casă, folosind măşti de protecţie şi un microscop.


„Am fierbătorul de apă, aici este masca, un microscop şi filmez ceea ce văd prin microscop. Unul din lucrurile pe care le-am observat, într-unul din video-urile pe care le-am făcut fără abur, este că acele mici lucruri negre nu se mişcă”, a spus fizicianul.


Misterul „viermilor” care se mişcă în măşti


Cristian Presură a continuat demontarea fake-news-ului, pe măsură ce experimentul se derula.


„Dau şi eu drumul la maşina cu abur. Iată rezultatul: Vedem cum, după ce au fost supuse aburului, acele mici lucruri negre se mişcă, se contorsionează, parcă capătă viaţă. Unul dintre acele obiecte misterioase pare că are un capăt liber. După părerea mea, seamănă cu un fir textil care este fixat pe mască de un capăt, iar capătul celălalt pluteşte în aer”, a spus presură.


În final, fizicianul a lămurit misterul: „De ce se mişcă? Pentru că aburul care este încă în mască se ridică în sus şi în felul acesta pune în mişcare ceea ce eu cred că este o fibră textilă”.


Cristian Presură este doctorand în fizică la Universitatea Groningen, Olanda, unde a caracterizat proprietăţile optice ale sistemelor corelate de electroni, notează stiridiaspora.ro.


Rezultatele sale s-au concretizat în lucrări publicate în reviste de specialitate: Physical Review B, Physical Review Letters şi Science. În prezent, el este cercetător la compania Philips, Olanda.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă