Misterul super-săbiilor vikinge create cu tehnologie din viitor

1 lună in urmă 20

Misterul super-săbiilor vikinge

Vikingii se numără printre cei mai temuți războinici din toată istoria, însă doar o mică parte dintre ei a avut ocazia să aibă una dintre cele mai bune arme din acea vreme: sabia Ulfberht. 170 de astfel de arme au fost descoperite, fiind fabricate undeva în între anii 800-1000.

Cel mai misterios lucru este că tehnologia pentru forjarea unui astfel de metal a fost inventată în anii 1800, adică cu 800 de ani mai târziu.

Interesant este că toate cele 170 de săbii descoperite sunt semnate cu un singur cuvânt - „Ulfberht”, care, potrivit experților, poate însemna numele creatorului lor.

Dar cum și cine ar putea creea un astfel de metal, dacă cuptoarele capabile să încălzească metalul la temperatura optimă au fost inventate în timpul Revoluției Industriale.

Robert Lehmann, chimist la Institutul de Chimie Anorganică de la Universitatea din Hanovra, a examinat o sabie Ulfberht, găsită în 2012 într-o grămadă de pietriș din râul Weser care curge prin Saxonia Inferioară în nord-vestul Germaniei.

Sabie Ulfberht

Lama acestei săbii are un conținut ridicat de mangan, ceea ce sugerează că tehnologia nu ar fi putut veni din Asia. Arma este fabricată din fier cu un conținut ridicat de arsenic, sugerând că a fost fabricată în Europa.

Procesul de fabricație folosit i-a nedumerit pe cercetători. În procesul de forjare a fierului, minereul trebuie încălzit la 1650 de grade Celsius pentru a fi lichefiat, permițându-i fierarului să îndepărteze impuritățile cunoscute sub numele de „zgură”. De asemenea, a fost adăugat carbon pentru a face fierul mai puternic.

Tehnologia medievală nu permitea încălzirea fierului la o temperatură atât de ridicată, iar în acele vremuri zgura era îndepărtată prin ciocănire, o metodă puțin eficientă, care lăsa multe impurități în metal.

 

Corabie vikingă

Nu există aproape nicio zgură în săbiile Ulfberht, iar conținutul de carbon din acesta este de trei ori mai mare decât în ​​alte metale din acea perioadă.

Au fost făcute de călugării germani? De unde aveau aceștia tehnologia de a topi fierul la 1650 de grade Celsius? De ce a dispărut această tehnologie? Au fost realizate cu ajutorul zeilor nordici? 

Cel mai probabil nu se vor găsi niciodată răspunsurile la aceste întrebări, iar săbiile Ulfberht rămân unul dintre cele mai mari mistere din istoria omenirii.

The post Misterul super-săbiilor vikinge create cu tehnologie din viitor appeared first on Atlas Geografic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă