Misterul "materiei intunecate", descifrat de NASA. Cum planuiesc savantii americani sa "vada" ciudata substanta VIDEO

3 săptămâni in urmă 24

NASA a lansat un program denumit Cosmos-Webb, care va realiza, in premiera, o harta 3D completa a acestei substante, ce nu interactioneaza cu campul electromagnetic.

Universul detine multe mistere, dar niciunul de nepatruns ca materia intunecata, care constituie 85% din tot spatiul lumii, insa ea are o caracteristica care intriga cercetatorii: este invizibila.

Noua sonda a NASA, denumita James Webb Space Telescope (JWST), se va lansa in octombrie 2021 si cu ajutorul acesteia oameni de stiinta din toata lumea, impreuna cu o echipa de cercetatori de la Universitatea Durham din Marea Britanie va cauta cu insistenta materia intunecata, aceasta ciudata energie, care nu poate fi detectata direct, potrivit The Independent.

Telescopul Agentiei americane va fi cel mai puternic satelit spatial stiintitific construit vreodata in lume si va fi succesorul lui Hubble, lansat in anul 1990, care a facut numeroase descoperiri extraordinare in cosmos.

Expertii sustin ca universul a inceput sa se extinda iar galaxiile formate au crescut atunci cand gazul s-a racit si s-a condensat in centrul unor grupuri enorme de materie intunecata.

In timp ce oamenii de stiinta au observat efectele gravitationale asupra materiei intunecate, de decenii, totusi adevarata natura a lor a ramas un mister.

Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari

"Materia intunecata este invizibila, dar in acest petic de cer vizibil, am folosit telescopul Hubble pentru a realiza prima harta 3D a materiei intunecate, observand cum afecteaza ea toate lucrurile vizibile din jurul ei.

Acum, JWST va mari bucatile individuale de materie intunecata cu o rezolutie fara precedent", a declarat profesorul Richard Massey, cercetator la Royal Society University.

Printre obiectivele principale ale noului program Cosmos-Webb, il reprezinta urmarirea relatiei dintre materia intunecata si galaxiile mai indepartate in timp, de la Big Bang (din urma cu aproape 14 miliarde de ani) si pana astazi.

Noul telescop Webb a fost construit in 15 ani, iar costul acestuia a ajuns la 10 miliarde de dolari. El va fi lansat pe 31 octombrie 2021 cu ajutorul unei rachete Ariane 5 a Agentiei Spatiale Europene din Guiana Franceza.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă