Misiunea OSCE la alegeri critică ”poziţiile politice” ale lui Iohannis: ”O încălcare a standardelor privind separarea între stat și partide”

2 luni in urmă 19


Poziționarea politică a președintelui Klaus Iohannis înaintea scrutinului parlamentar de duminică a încălcat chiar standardele și angajamentele luate de România pentru separarea statului de partide, a declarat luni şefa Misiunii Speciale pentru Evaluarea Alegerilor din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Marianne Mikko, citată de Agerpres.


”Preşedintele şi-a exprimat clar, în mod frecvent, preferinţele politice în intervenţiile publice făcute în perioada premergătoare alegerilor”, a spus luni şefa Misiunii Speciale ODIHR (Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului) pentru Evaluarea Alegerilor din România, Marianne Mikko.


”Acest lucru a dus la o estompare tot mai mare a liniei de demarcaţie dintre prerogativele sale oficiale şi campania electorală, ceea ce reprezintă o încălcare a standardelor internaţionale şi a angajamentelor luate de toate ţările OSCE pentru a păstra o separare clară între stat şi partidele politice ”, a adăugat Mikko.


Mikko a avertizat că și presa a jucat un rol important în campanie, prin preluarea declarațiilor lui Klaus Iohannis.


Potrivit prezentării făcute de şefa Misiunii Speciale ODIHR, faptul că numeroase posturi de ştiri au preluat conferinţele de presă ale Klaus Iohannis a adus un avantaj Partidului Naţional Liberal.


"Monitorizarea mass-media este un element esenţial al oricărei misiuni de observare a alegerilor de către ODIHR. Am constatat că, deşi spaţiul mediatic din România este divers, el este în mare măsură polarizat politic. Majoritatea canalelor tv pe care le-am monitorizat au prezentat numeroase ştiri despre preşedinte, cu transmisiuni în direct ale conferinţelor sale de presă, ceea ce uneori a rezultat într-un avantaj clar pentru partidul său", a spus experta estoniană.


De asemenea, am observat că de multe ori mass-media nu au reuşit să facă o distincţie clară între ştiri şi promovarea electorală, iar acest lucru ca alegătorilor să le fie mai dificil să ia o decizie informată înainte de ziua alegerilor.

Marianne Mikko, şefa Misiunii Speciale ODIHR:
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă