Miscarea Black Lives Matter, propusa la Premiul Nobel pentru Pace de un parlamentar norvegian

1 lună in urmă 1

Miscarea impotriva inegalitatilor rasiale Black Lives Matter (BLM), relansata anul trecut de moartea afro-americanului George Floyd, a fost propusa la Premiul Nobel pentru Pace de catre un parlamentar norvegian, relateaza AFP.

Infiintata in 2013 in Statele Unite, miscarea "a devenit una dintre cele mai puternice miscari mondiale in lupta impotriva nedreptatii rasiale", declara sambata pentru AFP un deputat din cadrul Stangii Socialiste (SV), Petter Eide.

"Ea a aparut acum cativa ani in Statele Unite (...), iar apoi s-a extins in multe alte tari, consolidand constienntizarea importantei luptei impotriva injustitiei rasiale", spune el.

Protestele

Black Lives Matter a interpelat numeroase insitututii in intreaga lume - dupa moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis de catre un politist alb in mai 2020 in Statele Unite in timpul unei arestari -, cerand o schimbare si o mai buna reprezentare.

In opinia lui Petter Eide, BLM "a deschis dezbaterea si (a atras) atentia in numeroase tari".

Cine poate face propunerile

Zeci de mii de persoane - parlamentari si ministri din toate tarile, fosti laureati, unii profesori universitari desemnati - sunt abilitati sa propuna o candidaturala Nobelul Pacii.

Candidaturile, care este necesar sa fie trimise pana la data-limita de 31 ianuarie, sunt in general tinute secrete, daca cei care le promoveaza aleg sa nu le dezvaluie.

Pana in prezent, se stie ca fondatorul controversatului site WikiLeaks Julian Assange, trei opozante belaruse in frunte cu Svetlana Tihanovskaia, organizatii care actioneaza in domeniul vaccinarii - CEPI si GAVI - sau in favoarea libertatiipresei - RSF si CPJ -, reteaua internationala de "fact-checker"-i IFCN sau fostul presedinte american Donald Trump au fost, de asemenea, propusi.

Premiul Nobel pentru Pace urmeaza sa fie atribuit la inceputul lui octombrie. Anul trecut, distinctia a fost acordata Programului Alimentar Mondial (PAM).

Citeste si:

Ce s-a ales de verificarile din spitale anuntate pompos de Nelu Tataru, dupa incendiul de la Piatra Neamt. Tragediile se repetaRiscurile pe care ti le asumi cand plimbi un caine periculos fara botnita. Daune morale de 20.000 de lei in cazul unui metis de Rottweiler scapat din lesaCum au transportat soferi romani de TIR droguri de peste 10 milioane de euro in Marea Britanie. Cocaina si ketamina proveneau de la cartelul Sinaloa din MexicVor merge sau nu elevii la scoala din 8 februarie? Ce spun parintii, copiii si profesoriiCiteste si: Valeriu Gheorghita: Din 16 februarie nu estimam ca vom mai avea aceste sincope in activitatea de vaccinare
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă