Mişcarea Black Lives Matter, nominalizată la premiul Nobel pentru pace

4 săptămâni in urmă 58

Mișcarea Black Lives Matter a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace de deputatul norvegian Petter Eide, pentru modul în care mesajul de schimbare sistemică s-a răspândit în întreaga lume, transmite The Guardian.

Deputatul norvegian Petter Eide spune că mișcarea a forțat țările din afara SUA să se lupte cu rasismul în propriile societăți. „Black Lives Matter a devenit o mișcare mondială foarte importantă pentru combaterea nedreptății rasiale”, a susţinut Petter Eide.

„Au avut o realizare extraordinară în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare cu privire la nedreptatea rasială”, a adăugat politicianul norvegian, care a nominalizat în trecut activiști pentru drepturile omului din Rusia și China pentru premiul Nobel.

„Acordarea premiului pentru pace Black Lives Matter, ca cea mai puternică forță globală împotriva nedreptății rasiale, va trimite un mesaj puternic că pacea se bazează pe egalitate, solidaritate și drepturile omului și că toate țările trebuie să respecte acele principii de bază”, se arată în nominalizarea lui Petter Eide.

Politicianul norvegian a amintit că Nelson Mandela a primit premiul în 1993 pentru lupta împotriva discriminării rasiale în Africa de Sud, iar Martin Luther King a primit premiul pentru rezistența non-violentă împotriva rasismului în SUA în 1964.

Mișcarea Black Lives Matter a fost fondată în 2013, după achitarea în SUA a celui care l-a împușcat pe Trayvon Martin. A obținut o recunoaștere mai largă în 2014, în urma protestelor legate de moartea lui Michael Brown și Eric Garner, și a fost izvorul unei serii de proteste globale în 2020, după moartea lui George Floyd și Breonna Taylor.

Nominalizările pentru premiul Nobel pentru pace sunt acceptate de la orice politician care lucrează la nivel național. Până la sfârșitul lunii martie comitetul pregătește o listă scurtă. Câștigătorul este ales în octombrie, iar ceremonia de premiere este programată pentru 10 decembrie. Au existat mai mult de 300 de nominalizări la premiul de anul trecut, care a fost câștigat în de Programul Alimentar Mondial.

De asemenea, Donald Trump a fost nominalizat pentru a doua oară de deputatului norvegian de extremă dreaptă, Christian Tybring-Gjedde, care a apreciat rolul fostului preşedinte american în normalizarea relațiilor dintre Israel și Emiratele Arabe Unite în temeiul Acordurilor Abraham.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă