Mișcare de ultimă oră în Ucraina, după mobilizarea excesivă de trupe militare rusești - Ce a decis președintele Zelenski

3 săptămâni in urmă 15

 Euractiv. com/EPA/EFE Președintele Zelenski mobilizează rezerviștii din Ucraina în fața desfășurării de forțe rusești Foto: Euractiv. com/EPA/EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea ce permite convocarea rezerviştilor pentru serviciul militar fără a decreta mobilizarea.

MIERCURI, 21 APRILIE 2021, 10:36

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Ioana Stanescu

Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială din Ucraina.

Legea, aprobată de parlament în martie, permite o întărire semnificativă a forţelor armate în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Aceasta va face posibilă suplimentarea rapidă a unităţilor militare ale tuturor forţelor de apărare cu rezervişti, crescându-le astfel semnificativ combativitatea în timpul agresiunii militare”, transmite preşedinţia de la Kiev.

Marţi, preşedintele Zelenski l-a chemat pe omologul său rus Vladimir Putin să se întâlnească în regiunea Donbas pentru discuţii vizând încetarea conflictului în această zonă şi atenuarea tensiunilor între cele două state vecine.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare „provocatoare” de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat „activitatea provocatoare” a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată în urmă cu șapte ani, în 2014. La începutul acestei săptămâni, UE avertiza Rusia în legătură cu mobilizarea amplă de forțe militare în Ucraina. Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a catalogat, săptămâna trecută, mobilizarea de trupe rusești drept „nejustificată și profund îngrijorătoare” și ca fiind „cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei și până acum”. Situația provocată de Rusia în Ucraina a fost comentată de Iulian Fota, director al Institutului Diplomatic Român, în emisiunea „România în realitate”, difuzată de site-ul Realitatea.net. Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională a apreciat că „situația este complicată, dar nu este critică”, adică nu suntem în pragul unui război. „Prezența rusă a sporit în ultimii ani, ostilitatea față de Ucraina e maximă. Momentul e foarte complicat, pentru că suntem în cea mai proastă situație: relația cu Occidentul a Rusiei e bazată pe neîncredere. S-au acumulat tensiuni”, a declarat Iulian Fota.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă