Mircea Hava a pierdut președinția PNL Alba. Câștigătorul este președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel, susținător declarat al lui Florin Cîțu

2 luni in urmă 44

Europarlamentarul Mircea Hava, fost primar timp de aproape 24 de ani al municipiului Alba Iulia, a pierdut vineri funcția de președinte al PNL Alba în confruntarea cu Ion Dumitrel, la capătul unei ședințe de peste 5 ore. Dumitrel este președintele Consiliului Județean Alba și a reușit să obțină conducerea partidului după ce mulți ani s-a aflat în umbra lui Mircea Hava.

Din cele 416 voturi exprimate, 4 voturi au fost anulate. Ion Dumitrel a obținut 260 de voturi, iar Mircea Hava (care era președintele în funcție) 152 de voturi.

La conferința județeană de alegeri au participat mai mulți lideri naționali ai PNL, majoritatea susținându-l pe Hava. Printre aceștia s-a remarcat Gheorghe Falcă, cu un discurs pe melodia lui Ștefan Hrușcă și poezia lui Adrian Păunescu, Rugă pentru părinți.

Și alți lideri naționali și-au exprimat susținerea pentru Hava, în frunte cu Ludovic Orban. Acesta a spus că l-a apreciat pe Mircea Hava încă de când era la PDL și că a ”pus ochii pe el” din 2012.

Orban a fost întâmpinat cu aplauze în sală, dar, cu toate acestea, rezultatul a fost defavorabil preferatului său.

Prima parte a conferinței a fost dominată de susținătorii lui Hava.

Primul care a vorbit a fost primarul din Sebeș, Dorin Nistor. Acesta și-a exprimat deschis opțiunea față de Mircea Hava, pe care l-a numit ”stejar” la umbra căruia au crescut ”stejarii mai tineri”, cum este și el.

Susținerea ”de la București” i-a dat posibilitatea lui Ion Dumitrel să își facă intrarea cu acest subiect.

”Am auzit că nu mă cunoaște nimeni la București. Dar vă întreb, aici mă cunoaște cineva?” a întrebat Dumitrel delegații din sală, întrebarea fiind primită cu aplauze.

”Eu am lucrat la Alba. Eu n-am ajuns președinte la Consiliul Județean până n-am știut fiecare groapă din drum, fiecare problemă a unui om din Alba” a spus acesta, vizibil emoționat. ”Mă bucur că Mircea are susținători de la București, dar eu am susținători în județul Alba” a adăugat acesta.

A continuat într-o notă emoțională și a reușit să obțină reacții din sală.

Discursul acestuia a părut a-l fi descumpănit pe Hava, care nu a mai reușit să recupereze terenul pierdut.

”Ar fi culmea să mă prezint. Eu n-am nevoie de susținerea nimănui. Am văzut că parcă n-am existat timp de 25 de ani. Îmi vine să zâmbesc” a spus Hava.

”Eu am făcut un oraș cu cei care sunt cu mine, dintr-un orășel, am făcut un oraș mare. Și acum țin minte cum se țineau unii cu dinții de buldozere” a spus Hava, făcând aluzie la deputatul Florin Roman, adversar al fostului primar pe când acesta era la PDL. Atunci Roman, alături de alți liberali, s-au opus tăierii copacilor din Parcul Custozza din Alba Iulia, transformat între timp în Piața Cetății.

Hava a mai lăsat să se înțeleagă că Dumitrel i-ar fi presat pe primari să îl voteze. ”Cred că numai la azilul de câini nu s-a sunat să se spună: Atenție, banii sunt aici” a adăugat Hava.

Dumitrel este un susținător al premierului Cîțu în competiția națională, dar mai mulți delegați care și-au exprimat deschis preferința pentru el, au spus că la București îl vor susține pe Orban.

Neînțelegerile dintre cele două grupări formate în jurul lui Hava și Dumitrel s-au radicalizat în ultimul an, după alegerile locale, când PNL s-a trezit că a pierdut primăria Alba Iulia în favoarea USR-PLUS.

O parte dintre liberali au considerat că vinovat pentru pierderea Primăriei ar fi Mircea Hava, care a insistat să-l impună și să-l mențină în postura de candidat pe Voicu Paul, în detrimentul lui Gabriel Pleșa, în ciuda cifrelor din sondajele interne care arătau probabilitatea ca Voicu Pavel să piardă.

Nemulțumit de decizia lui Hava, Gabriel Pleșa a trecut la USR, câștigând mandatul de primar.

Alba este una dintre cele mai puternice organizații din țară și va avea 149 de delegați, care vor fi stabiliți după alegerile din organizația locală. Va fi una dintre cele mai numeroase delegații din provincie.

Sursa Foto: G4Media

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă