Mircea Geoană, la DigiFM: Referendumurile din Ucraina nu vor fi recunoscute de nimeni, poate doar de Belarus și Coreea de Nord

1 săptămână in urmă 30

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, în direct la DigiFM în emisiunea „Audiență Națională” cu Alexandru Rotaru și Robert Kiss că referendumurile pregătite de autoritățile pro-ruse din Donbas, Herson și Zaporojie „nu vor fi recunoscute de nimeni” și nu vor avea „niciun fel de consecință din punct de vedere al dreptului internațional”.

„Aceste referendumuri mincinoase și fictive nu vor avea niciun fel de consecință din punct de vedere al dreptului internațional. Nu vor fi recunoscute de nimeni pe lumea asta, poate Belarus și Coreea de Nord. Din punct de vedere al situației de pe teren, acestea (n.red. teritoriile ocupate) vor rămâne tot parte legitimă a teritoriului suveran al Ucrainei. Nu schimbă nimic pe fond. Ele schimbă din punct de vedere al unui tip de amenințare și de schimbare în imaginația și în comunicarea de la Kremlin, care spun că dacă acum este vorba de teritoriu declarat fictiv, minicinos și ilegal ca fiind teritoriu al Federației Ruse, automat Ucraina nu se va mai lupta pentru teritoriul său și Occidentul nu va mai susține Ucraina pentru a-și recupera teritoriul său. Este un referendum care nu are niciun fel de efect. Este, mai degrabă, o formă de disperare și slăbiciune”, spune secretarul general adjunct al NATO.

Mircea Geoană a precisat că „războiul merge prost pentru Rusia”.

„Este un semn de slăbiciune. Să susții prin propagandă că este o simplă operațiune specială și după să apelezi la o mobilizare parțială este o recunoaștere a faptului că: 1. războiul merge prost pentru Rusia, că ai nevoie de forțe proaspete și 2. că minciuna cu operațiunea specială este devoalată de titularul de la Kremlin. Este chiar și un început de disperare, pentru că economia suferă, aliații și partenerii Rusiei încep să îi critice, reputația armatei este tot mai proastă, exporturile de echipamente militare rusești vor suferi, pentru că o armată care pierde atât de catastrofcal nu poate să își vândă marfa către piețele internaționale”, a mai precizat acesta.

Oficialii proruși din regiunile Donețk, Lungask, Herson și Zaporojie au anunțat că vor organiza începând cu data de 23 septembrie referendumuri simultate pentru alipirea la Federația Rusă. 

Editor : Robert Kiss

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă