Ministrul rus de Externe, la Adunarea Generală ONU: Recunoaşterea talibanilor "nu este pe agenda" oficialilor

2 săptămâni in urmă 19

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat sâmbătă că recunoașterea internațională a talibanilor nu este în prezent pe agenda oficialilor. Acesta a ţinut un discurs în New York, în cadrul întâlnirii anuale a liderilor mondiali de la Adunarea Generală a ONU. Replica ruşilor vine ca răspuns la decizia talibanilor de a nominaliza un reprezentant la Organizaţia Naţiunilor Unite, declanşând astfel o controversă legată de ocuparea scaunului Afganistanului la masa diplomatică.

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov

Profimedia

"În acest moment, problema recunoașterii internaționale a talibanilor nu se află pe agenda noastră", a declarat Sergei Lavrov într-o conferință de presă, la Adunarea Generală ONU. Ministrul taliban de Externe, Amir Khan Muttaqi, l-a numit luni pe Suhail Shaheen, actualul purtător de cuvânt al grupului islamist, în funcţia de ambasador ONU al Afganistanului.

Ghulam Isaczai, actualul reprezentant al guvernului afgan în Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost demis de talibani după preluarea puterii. În schimb, talibanii au cerut să își reînnoiască acreditarea ONU, relatează Reuters.

Rusia, membră a comitetului de acreditare ONU

Alături de China şi Statele Unite ale Americii, Rusia este membră a comitetului de acreditare al ONU format din nouă membri care se va ocupa de revendicările asupra sediului ONU din Afganistan, la sfârșitul acestui an. Secretarul general al organizeţiei, Antonio Guterres, a declarat că dorința talibanilor de recunoaștere internațională este singurul avantaj de care alte ţări se pot folosi pentru a pune presiuni asupra islamiştilor. Comunitatea internaţională e îngrijorată cu privire la guvernarea talibană, în măsura în care noile legi pun la încercare respectarea drepturilor omului în Afganistan.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă