Ministrul român de externe: „Reținerea lui Navalnîi, de neacceptat”

1 lună in urmă 29


Ministrul de externe Bogdan Aurescu a criticat arestarea lui Alexei Navalnîi, produsă la câteva minute după revenirea pe aeroportul din Moscova, de la Berlin.


"Reținerea liderului opoziției ruse la întoarcerea în Rusia, după ce și-a revenit în urma otrăvirii cu Novichok, este inacceptabilă. Represiunea împotriva opoziției, doar pentru că este opoziție, este pur nedemocratică", a scris ministrul de externe Bogdan Aurescu pe Twitter.


Detaining the Russian opposition leader @navalny on his return to Russia after he recovered from Novichok poisoning is unacceptable. Repression against the opposition, just because it is opposition, is purely undemocratic

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 17, 2021

Alexei Navalnîi, otrăvit cu Noviciok în august 2020, a fost reținut pe aeroportul din Moscova, la puțin timp după aterizarea în capitala Rusiei, la revenirea de la Berlin, a informat agenția rusă de presă Ria Novosti.


Forțele de ordine l-au așteptat pe Navalnîi la controlul pașapoartelor și l-au anunțat că este arestat.


Navalnîi și-a sărutat soția în semn de rămas bun, apoi a plecat, escortat de ofițeri, a notat genția rusă de presă Ria Novosti, cu sediul la Moscova.


Alexei Navalnîi, otrăvit cu Noviciok acum 5 luni, în Rusia


Principal opozant al regimului lui Vladimir Putin, Alexsei Navalnîi, 44 de ani, s-a simţit extrem de rău după ce a băut un ceai într-un aeroport din Tomsk, înainte de a urca într-un avion cu destinația Moscova, pe 20 august 2020. Liderul opoziţiei ruse a fost apoi spitalizat în Siberia, în comă.


Pe 22 august 2020, după îndelungi tratative și solicitări internaționale, rușii au acceptat ca Alexsei Navalnîi să fie transportat în Germania, la spitalul Charite din Berlin.


Pe 15 septembrie 2020, Navalnîi a dat primul semn de viață. El a postat o poză de pe patul de spital din Berlin și le-a spus susținătorilor săi că a putut respira fără ajutor o zi întreagă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă