Ministrul polonez al Justiției susține că Polonia ar trebui să rămână în UE, dar nu cu orice preț: Convingerea că UE este o rudă binevoitoare care ne dă bani reprezintă propagandă şi este falsă

2 luni in urmă 25

Ministrul polonez al Justiției, Zbigniew Ziobro, susține că Polonia trebuie să rămână în Uniunea Europeană, însă nu cu orice preț și a criticat „șantajul” venit din partea blocului comunitar în legătură cu reformele din justiție ale Varșoviei, potrivit Reuters.

„Sunt un oponent ferm al cedării în faţa şantajului ilegal din partea Uniunii Europene, desfăşurat de Curtea de Justiţie a UE” (CJUE), a afirmat Ziobro, într-un interviu pentru cotidianul Rzeczpospolita.

„Convingerea că UE este o rudă binevoitoare care ne dă bani şi că trebuie să acceptăm toate cerinţele sale, cu orice preţ, reprezintă propagandă şi este falsă”, a declarat Zbigniew Ziobro, adăugând că Polonia trebuie să rămână în UE, dar nu cu orice preţ.

Ministrul polonez al Justiției este liderul formațiunii conservatoare Polonia Unită, care face parte din coaliția de guvernare din Polonia.

Ziobro este artizanul unei reforme a justiției care a generat conflicte între Polonia și UE, din cauză că ar submina independența instanțelor. Comisia Europeană a dat Poloniei termen până pe 16 august pentru aplicarea unei decizii a CJUE de a desfiinţa camera disciplinară a Curţii Supreme poloneze. În caz contrar, Polonia riscă sancțiuni financiare. Președintele Curții Supreme a decis, joi, înghețarea parțială a activității acesteia.

Coaliția de guvernare din Polonia, Dreapta Unită, este divizată în ceea ce privește tipul de răspuns la ultimatumul dat de Bruxelles. Aripa moderată înclină spre compromis, în timp ce Polonia Unită consideră că reformele sunt
necesare pentru ca unii dintre judecători să nu se mai considere mai presus de lege.

Întrebat dacă Polonia Unită va rămâne în coaliţia guvernamentală dacă Varşovia acceptă ultimatumul, Ziobro a replicat că „există limite ale compromisului”.

Sondajele de opinie arată că o vastă majoritate a polonezilor susţin apartenenţa ţării la UE, dar un recent sondaj comandat de Rzeczpospolita a indicat că 17% dintre polonezi sunt în favoarea ieşirii din bloc, cifră în creştere faţă de alte sondaje anterioare.

Sursa foto: Twitter/ @MS_GOV_PL

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă