Ministrul justiției: Nu pot considera că președintele Iohannis este responsabil de ce s-a întâmplat cu dosarul „10 august”

1 lună in urmă 1

Ministrul justiției a declarat că „am o relație instituțională foarte bună, foarte corectă” cu președintele Klaus Iohannis, despre care a spus că nu îl poate considera răspunzător pentru faptul că Tribunalul Bucureşti a clasat dosarul „10 august”, prin care DIICOT cerea redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei.

„În nici un caz nu pot considera că președintele României este responsabil în vreun fel de ce s-a întâmplat cu dosarul 10 august, nici direct, nici indirect. Este foarte important să vedem că sunt oameni politici care își doresc să se întâmple lucruri în zona justiției. Eu sunt profesionist al dreptului, fiind avocat, și am o anumită abordare. Dar oamenii politici au o susținere din partea electoratului, până la urmă, și reprezintă societatea și trag semnale de alarmă”, a declarat ministrul justiției, Stelian Ion, la o conferință de presă.

Apoi a continuat: „Este important să ne ascultăm unii pe alții și sistemul judiciar să asculte societatea civilă, să asculte și oamenii politici până la urmă, în sensul în care sunt semnale de îngrijorare, dar și invers”.

Cu privire la domnul președinte, am o relație instituțională foarte bună, foarte corectă. Am apreciat întotdeauna linia pe care a mers în acești ani și având o instituție prezidențială puternică, am reușit să ne menținem pe linia de plutire. Restul discuțiilor, chestiuni de nuanță, de interpretări, nu cred că își au rostul acum.

Ministrul justiției, Stelian Ion:

„Îmi doresc foarte mult să avem în continuare, și sunt convins că se va întâmpla așa, o relație foarte bună, în sensul în care legile acestea pe care le gândim împreună trebuie analizate și ulterior promulgate. Suntem de aceeași parte și vrem să meargă bine lucrurile în această țară”, a mai spus ministrul justiției.

Declarațiile lui Stelian Ion vin în contextul în care ieri, 4 martie, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să explice public, „de urgenţă”, cum s-a ajuns în situaţia ca dosarul „10 august 2018” să fie clasat.

Pe 2 martie, Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Decizia instanţei este definitivă.

În urma acestei hotărâri, Dacian Cioloș a cerut comisie parlamentară de anchetă pentru „10 august” iar Rareş Bogdan a anunțat un proces la CEDO.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă