Ministrul Ghinea: PNRR e închis, am trimis documentele la Bruxelles, va fi aprobat luna aceasta

1 lună in urmă 24

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat pe pagina de Facebook că a finalizat documentele legale privitoare la PNRR şi le-a trimis vineri seară la Comisia Europeană, iar planul va fi aprobat luna aceasta, „dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare”, a precizat demnitarul.

Cristian Ghinea a afirmat că în această săptămână, în timp ce liderii USR-PLUS, AUR şi ai PNL erau preocupați de criza din Coaliție, el a ignorat conflictul politic şi s-a concentrat pe finalizarea documentelor legale ale PNRR, având în vedere că nerespectarea calendarului agreat cu UE pentru transmiterea planului ar fi blocat aprobarea PNRR de către Comisia Europeană.

„Acum, nu știu care dintre detaliile acestei crize politice se vor ține minte peste un an-doi, dar PNRR este programul de guvernare + bugetare + bani pentru următorii 6 ani, așa că vom tot vorbi despre el. În plină criză politică, am considerat că trebuie să finalizez”, a scris politicianul USR PLUS, pe Facebook.

Acesta a explicat că situația politică și tensiunile din Coaliție au făcut ca inițiativele sale privind PNRR să nu poată fi rezolvate mai rapid.

„Luni mersesem la ședința de Coaliție, pregătit cu schimbările noastre la PNDL 3. S-a dovedit pierdere de vreme. PNL anunță prin presă că vine la Coaliție cu o soluție pentru desființarea SIIJ”, a scris Ghinea, care a adăugat că miercuri aflat în ultimul moment că PNDL 3 a fost băgat forțat pe ordinea de zi a Guvernului de către premierul Florin Cîțu.

Miercuri stăm pe tabelul de la digitalizare. Nu e nimic importat pe ședința de guvern, decid să trimit un secretar de stat în locul meu, ca să terminăm. […] Sună telefonul: hai că au băgat PNDL pe ordinea de zi. Fug. Ajung deja când era pauză. Atmosferă tensionată. Dan rupe pisica. Îi spune lui Florin Cîțu că dacă face asta fără să mai discutăm pe text, fără să țină cont de propuneri, vom iniția moțiune de cenzură.

Ministrul USR PLUS al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea:

„Nu înțeleg cum de nu vede Florin că nu ne lasă alternativă”

Ghinea a povestit cum a aflat că Stelian Ion, colegul său de partid, a fost revocat din funcția de ministru al Justiției de către premier în aceeași seară de miercuri, 1 septembrie.

„Stelian este concediat. Nu înțeleg cum de nu vede Florin că nu ne lasă alternativă. Nici una. E kaput formula asta de guvern. Nu poți fi partid serios și accepta că te schimbă ceilalți pe rând, ca rațele pe baltă luate în cătare”, a explicat Ghinea.

Ministrul USR PLUS a explicat cum a decurs și ziua de vineri, 3 septembrie, cea în care USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură la adresa Guvernului.

„Moțiune, AUR, demisii. Citesc în presă că ministrul Ghinea nu vrea să plece din guvern. Băi, chiar vreau, dar după ce tai firul potrivit, după vineri. Dan îmi cumpără timp. E beștelit peste tot că ne agățăm de funcții”, a scris ministrul Ghinea pe Facebook.

„Florin e on board cu ce am pus în plan, dar cine știe unde va fi Florin săptămâna viitoare”

Apoi a povestit de ce a fost necesar să finalizeze documentele în aceeași zi de vineri, în ciuda situației politice fără precedent și a birocrației dintre ministere.

„Dacă nu îl închidem acum, toată munca e în pericol. Florin e on board cu ce am pus în plan, dar cine știe unde va fi Florin săptămâna viitoare și ce PM vine, care redeschide totul”, a scris ministrul Ghinea.

Seara, documentele au fost finalizate. „Ora 20.10. Send. Documentele legale sunt trimise și agreate. Am tăiat firul potrivit. Acum PNRR e închis. Dacă nu suntem complet idioți/nu redeschidem săptămâna viitoare, va fi aprobat în septembrie. As promised”, a mai precizat demnitarul.

PNRR, depus la Comisia Europeană de trei luni

Planul Național de Redresare și Reziliență al României, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

În baza PNRR, România așteaptă de la Uniunea Europeană 29,2 miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă