Ministrul energiei, despre ordinul ANRE care prelungește perioada în care consumatorii casnici pot opta pentru furnizorul de energie electrică: Nu este o soluție/ Dacă ANRE nu poate să facă liberalizarea pieței, Guvernul va interveni

1 lună in urmă 50

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a criticat ordinul ANRE, care propune prelungirea până la 31 martie a perioadei în care consumatorii casnici pot opta pentru furnizorul de energie electrică pe piața concurențială, afirmând că nu este o soluție și că Guvernul va interveni, după 15 ianuarie, dacă ANRE nu poate să gestioneze procesul de liberalizare a pieței.

Virgil Popescu a spus că trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o „trecere normală, este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc”.

„Nu pot să am eu monopol de șase milioane de clienți pe care îi gestionez cum vreau și, dacă eu mâine spun că trec în regim concurențial, îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump – eu stabilesc că e mai scump cu 26% la anumiți furnizori, cu 15-20% la alții – și îi las pe acești 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum e foarte puțin, nu se vor muta”, a afirmat Popescu, marți seara, la Digi 24.

Ministrul energiei a delarat că a discutat marți cu conducerea ANRE, căreia i-a spus că prelungirea termenului pentru trecerea la un furnizor de electricitate nu este soluția și că va interveni, la nivelul Guvernului.

În opinia ministrului, soluția este ca, la liberalizare, primul preț oferit clienților să fie cel mai mic preț din piața concurențială din portofoliul de oferte al furnizorilor.

„Le oferi oamenilor să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual și, dacă nu le convine, se pot schimba. Dar nu-i duci în serviciul universal care e cel mai scump”, a afirmat Popescu.

Ministrul susține că a discutat cu Consiliul Concurenței și această soluție este legală și spune că ANRE poate să decidă acest lucru și în prezent.

Potrivit ministrului, dacă ANRE nu intervine în acest sens, după 15 ianuarie Guvernul va modifica, prin OUG, legea energiei electrice.

Citește și: 

DOCUMENT Scandalul facturilor la energie, ANRE face un nou pas controversat. Răzvan Nicolescu: Favorizează furnizorii actuali și penalizează ofertele cele mai competitive

Sursa foto: Pixabay

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă