Ministrul Educației: Nu vor fi niciun fel de restricții pentru cei nevaccinați, ci vor fi avantaje pentru vaccinați

2 luni in urmă 35

​​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat joi, în contextul discuțiilor pentru începerea noului an școlar, că „nu vor exista niciun fel de restricții” pentru cei nevaccinați împotriva Covid-19, dar vor exista unele avantaje pentru cei vaccinați, fără a detalia care ar putea fi acestea.

„Nu vor fi restriții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbimd e leevi sau de cadre didactice, dar in mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii”, a spus Cîmpeanu.

Mâine la Guvern, începând cu 10:00, va avea loc o discuție convocată de către prim-ministrul României la care vor participa ministrul Sănătății și Ministerul Educației, reprezentantul Comitetului Național pentru Situații de Urgență, reprezentantul Comitetului Național pentru Vaccinare, reprezentantul INSP și un reprezentant al Administrației Prezidențiale. În această întâlnire vor fi discutate toate ipotezele de lucru, a anunțat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile să rămână deschise, față de cele de anul trecut, de 1%, 3% și 6%.

„Atunci cand se va depasi acest prag vom vedea ce măsuri trebuie luate”, a adăugat el, referindu-se la pragul de la care nu se va putea merge la școală fizic, prag al ratei de infectare ce urmează să fie stabilit vineri într-o întâlnire la guvern la care vor participa și Raed Arafat, INSP și colonelul Valeriu Gheorghiță.

Cîmpeanu a amintit că în prezent sunt circa 30.000 de copii de 12-15 ani, adică 4% din această categorie de vârstă, și 145.000 de tineri 16-19 ani, o pondere de 20% din această categorie de vârstă.

„Ambele situații sunt sub media națională. Totuși, personalul din învățământ este vaccinat în proporție de peste 60%”, a spus ministrul.

Despre testarea periodică:

„Testarea periodică poate fi făcută într-un singur fel - cu teste PCR. Nici in acest moment testele noninvazive nu sunt omologate în Romania. Dacă este vorba de rate de infectare ridicate, peste acel prag, atunci presupun că vor fi necesare măsuri suplimentare de protecție, printre care poate fi și testarea periodică a celor nevaccinați. Din ceea ce știți de fapt, nu cadrul legal a împiedicat folosirea testelor în școli. Au fost peste un milion de teste și au fost folosite doar 2%. Nu au fost folosite pentru că nu a existat acordul părinților.”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă