Ministrul educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britranie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

2 săptămâni in urmă 13

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/11/dreamstime_s_76580130.jpeg
53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50, a explicat ministrul educației, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu lasă de înțeles că sunt prea mulți elevi cu note mari, în special într-un an în care școlile au fost afectate de pandemie.

“Dacă dumneavostră și elevii din România mă conving pe mine că starea învățământului din România este atât de bună încât 53 la sută sunt elevi de top, i-aș ruga să se uite în Franța în Germania, SUA, cam câți elevi sunt catalogați ca fiind elevi de top. Mai mult de jumătate? Păi, dacă avem mai mult de jumătate elevi de top de geniu, care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stam mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Nimeni nu are peste 50 % de studenti de top. 347.000 de elevi înseamnă 1 elev din 4, sau 25 % dintre elevi, care primesc burse de merit. 

Bursele de performanță și merit sunt pentru cei mai buni. Stimulăm competitia și învățarea. Pentru toti ceilalti există burse sociale, de studiu, profesională, bani de liceu. Exista burse pentru toată lumea. Meritul trebuie să fie într-un sens corect. Nu putem da curs acestei cereri de a acorda burse de merit pentru peste jumătate dintre elevii României. 

“Nu voi fi adeptul principiului comunist: dați mai puțin să ajungă la toată lumea. Să revenim la bursele de merit de 6 sau 8 lei pe lună? Nu am să fac asta.

În 11 octombrie s-a consultat și cu părinții și elevii în privința majorării valorii mediei de la care elevii pot primi burse de merit.

Reacția lui Sorin Cîmpeanu vine după ce Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov l-au acuzat că a tăiat bursele “a peste 700 000 de elevi“, prin ordinul care prevede modificarea mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50, la 9,50.

Anterior intervenției de la postul de televiziune Antena 3, ministrul a trimis un comunicat de presă în care sublinia că nu a scăzut numărul beneficiarilor burselor de merit.

Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, scria ministrul Educației.

Intrebat despre elevii nemulțumiți pentru că nu se mai încadrează în plafonul de 8.50 medie maximă pentru bursă de merit, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus: Să învețe și meargă la școală. Au și burse de studiu.

Valoarea burselor acordate de ministerul educatiei:

  • Burse de performanță – 500 de lei
  • Burse de merit – 200 de lei
  • Burse de studiu – 150 de lei
  • Burse profesionale 200 de lei
  • Burse bani de liceu 250 de lei.

Articolul Ministrul educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britranie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă