Ministrul Educației despre transportul elevilor din această toamnă: Din păcate, oricât mi-aș dori nu există soluții miraculoase

1 lună in urmă 32

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/09/Sorin-Cimpeanu-gov-ro-43432.jpg
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat în această seară într-o intervenție telefonică la Antena 3 în legătură cu transportul elevilor din această toamnă că „Nu există soluții miraculoase” și că „Odată cu semnarea acordului cu Comisa Europeană, PNRR, avem 3.200 de microbuze școlare”.

Întrebat dacă microbuze școlare vor fi suficiente pentru elevi, Sorin Cîmpeanu a spus că „Eu zic că da, chiar dacă parcul de microbuze școlare este învechit la ora actuală, și este învechit, există un număr important de microbuze în funcțiune la care dacă adăugăm încă 3.200 vor fi îndeajuns”.

In emisiune a fost prezentat înainte un reportaj despre impactul abandonului școlar din mediul rural și despre necesitatea asigurării transportului pentru elevi.

Intervenția completă

Moderator: Bună seara, Sorin Cîmpeanu! Explicați-ne ce măsuri concrete puteți lua pentru acești copii? Ei există, ei fac tot efortul necesar pentru a ajunge la școală.

Sorin Cîmpeanu: E o dovadă în plus că principala problemă a sistemului de educație din România este echitatea și accesul echitabil la educație. Această problemă a dificultăților de transport se constituie într-o cauză majoră a creșterii abandonului școlar. Avem cea mai mare rată de abandon școlar din Europa și mai mult decât atât, aveam cea mai mare discrepanță dintre mediul rural și mediul urban. Într-adevăr, rata de abandon școlar este de 23%. Practic, 1 din 4 copii abandonează școala în mediul rural. Soluția este una singură: ceea ce începem să facem acum, chiar vineri, prin aprobarea la nivel de hotărâre de Guvern a programului de implementare a proiectului România Educată, clarificarea managementului de sistem între Ministerul Educației, autorități locale, pentru transportul este în sarcina autorităților locale, inspectorat și școală. Deci Minister, autoritate locală, inspectorat școlar și școală…

Moderator: Asta înseamnă că de luni, dacă vineri clarificați, de luni copiii vor putea merge liniștiti?

Sorin Cîmpeanu: Nu, în niciun caz. Din păcate, oricât mi-aș dori, oricât ne-am dori nu există soluții miraculoase. Ce se poate face cel mai rapid? Odată cu semnarea acordului cu Comisa Europeană, PNRR, avem 3.200 de microbuze școlare. Este o primă soluție. 3.200 de microbuze școlare, o medie de 75 de microbuze pe județ. Mai mult decât atât…

Moderator: Vă întrebam dacă ajung. Ajung aceste microbuze pentru necesarul de transport?

Sorin Cîmpeanu: Eu zic că da, chiar dacă parcul de microbuze școlare este învechit la ora actuală, și este învechit, există un număr important de microbuze în funcțiune la care dacă adăugăm încă 3.200 vor fi îndeajuns. Dar, mai mult decât atât, mult mai important este schimbarea sistemului de finanțare. Propunem acest lucru. Eu personal am asumat această propunere. Este vorba de o combinație între finanțarea per elev și finanțarea per formațiune. În momentul de față se dă finanțarea per elev. În aceste școli năpăstuite în care numărul de elevi este foarte mic și finanțarea este foarte mică. Or, aceste clase, acești elevi să aibă același acces la educație, profesorii sunt aceiași, trebuie plătiți la fel și bineînțeles că o finanțare care în mediul rural este de 5 ori, 6 ori mai mică, este total insuficientă pentru a crea condiții acestor elevi. Deci schimbarea sistemului de finanțare și achiziția de microbuze sunt primele lucruri care trebuie să fie făcute și care vă asigur că vor fi făcute.

Articolul Ministrul Educației despre transportul elevilor din această toamnă: Din păcate, oricât mi-aș dori nu există soluții miraculoase apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă