Ministrul Ciprian Teleman anunță că cercetătorii își vor primi curând lefurile restante. „Eu nu mi-am primit salariul timp de un an când eram tânăr”

1 săptămână in urmă 1


Guvernul a adoptat actul normativ care reglementează funcționarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, astfel că după publicarea acestuia în Monitorul Oficial, cercetătorii care nu și-au mai încasat salariile de luni bune își vor putea primi banii, a declarat Ciprian Teleman, ministrul de resort, pentru Libertatea.


„S-a adoptat Hotărârea de Guvern privind organizarea ministerului, este la Monitorul Oficial, urmează să fie publicată cât de curând. Am semnat toate ordinele privind datoriile către institute, banii sunt pe drum”, a declarat Ciprian Teleman.


Libertatea a scris în urmă cu două săptămâni că mii de cercetători din țară, care lucrează la stat, nu și-au mai primit salariile, restanțele fiind de două luni în anumite cazuri.


Ministerul de profil s-a înființat prin preluarea părții de Cercetare de la Ministerul Educației și a părții de Comunicații de la Ministerul Transporturilor.


Cercetătorii au acuzat lentoarea cu care s-au realizat toate aceste proceduri. Recent, aceștia au spus că ministerul nu are toate avizele pentru actul normativ, ceea ce duce la noi întârzieri.


Competițiile de proiecte, deschise de săptămâna viitoare


După apariția actului normativ în Monitorul Oficial, ministerul urmează să facă plățile.


Ulterior, de săptămâna viitoare, instituția urmează să deschidă competițiile pentru proiecte. Acestea vor permite institutelor să aibă din ce plăti cercetătorii în perioada următoare.


„Ministerul are un buget pe care îl alocă institutelor pentru cercetare. Acestea trebuie să depună proiecte. Unele institute nu au, lucrează direct cu industria. Altele au bani doar de la stat. Întârzierile au fost rezolvate, acum depinde doar de directorii acelor institute să participe la competiții. De săptămâna viitoare, după ce hotărârea apare în Monitorul Oficial, reluăm competițiile de proiecte”

Ciprian Teleman:

Schimbări legislative


Acesta a spus că trebuie realizate o serie de modificări legislative, astfel încât proiectele de cercetare să nu mai fie afectate an de an de legea bugetului sau de modificarea structurii ministerului.


„Eu am trecut prin ce trec ei acum și vreau să repar. Eu nu mi-am luat salariul timp un an acum 25 de ani, mai aveam câte un proiect din străinătate. Nu mai vreau să treacă nimeni prin așa ceva”, a punctat oficialul.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă