Ministrul Cîmpeanu spune că este de acord cu ideea ca elevii să se auto-testeze în clasă, sub supravegherea profesorului / Noi teste ar putea fi disponibile în școli peste 1-2 săptămâni

1 săptămână in urmă 30

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2021/11/dreamstime_s_226698269.jpg
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus marți seară, la B1 TV, că este de acord cu ideea exprimată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ca elevii să se auto-testeze singuri, la clasă, sub supravegherea profesorilor. El a arătat că există dificultăți legate de faptul că testarea nu este obligatorie, dar dacă și jumătate dintre elevii unei clase “vor să se testeze în clasă, este un câștig”. Oficialul a spus, totodată, la B1 Tv și Digi 24, că teste ar putea fi disponibile din nou în școli înainte de rezolvarea contestațiilor pentru lotul 1: “îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele.”

Cu o zi în urmă, Raed Arafat declarase la B1 TV că “una dintre soluțiile care s-au menționat – și nu e treaba noastră aici, o să stabilească Ministerul Educației cu Ministerul Sănătății în final cum se vor administra și care va fi situația: sunt țări care administrează (testele Covid – n.red.) în școală. Dar copiii le fac sub observația profesorilor. Mai ales copiii de la o anumită vârstă. Deci aici e o soluție care poate să fie luată în considerare”.

Marți seară, Sorin Cîmpeanu a spus, tot la B1, că este “100% pe aceeași lungime de undă cu secretarul de stat Raed Arafat”:

  • “Eu sunt 100% pe aceeași lungime de undă cu secretarul de stat Raed Arafat. Da, așa este. Sunt țări în care testarea se face în școală, nu de către profesori de multe ori. Dacă vor să sprijine, sigur că este un gest normal. Se auto-administrează de către elev, într-adevăr, în fața cadrului didactic și cadrul didactic nu intervine, dar notează: Ionel, Gigel, Costel sunt negativi, Vasile este pozitiv. Deci există acest minim control. Sunt alte state, precum Franța, în care testarea se face în centre de testare din farmacii. Sunt state care distribuie teste gratuit elevilor și sunt state care nu distribuie teste elevilor. Suedia, spre exemplu, a luat decizia să înceapă ieri școala fără niciun fel de testare. Deci practicile internaționale diferă. Dar, despre ce a spus doctorul Raed Arafat, da, sunt total de acord. Ar fi un acord mult mai bun și sunt convins că rezultatul ar fi altul cu privire la numărul de cazuri care sunt confirmate prin teste PCR, identificate inițial prin teste de salivă. “

Întrebat cum pot fi aplicate astfel de măsuri, el a spus că trebuie ținut cont de faptul că, în lipsa unei legi, testarea nu este obligatorie, dar, dacă dintr-o clasă de 30 de elevi,  15 vor să se testeze în clasă, “este un câștig”:

  • “În primul rând, testarea nu este obligatorie, nu poate să restricționeze dreptul la educație, doar dacă ar exista o lege, nu o ordonanță de urgență, nu o hotărâre de guvern, nu un ordin de ministru în acest sens. Legea nu există, care să prevadă testarea obligatorie. În condițiile în care legea nu există, ea nu poate fi obligatorie. Asta nu înseamnă că nu pot fi administrate testele în clasă, știut fiind faptul că profesorii pot fi puși în fața unor situații frustrante. În clase de 30 de elevi, dacă 15 elevi spun: noi nu vrem să ne testăm… nu ai nicio cale de a interveni, pentru că nu poți să spui că nu-i primești în școală pentru că nu vor să se testeze (…) Dar chiar și așa, ceilalți 15, dacă vor să se testeze în clasă, este un câștig”.

Referitor la livrările de teste pentru școli, blocate acum de contestații în licitația pentru lotul 1, el a spus, la B1 TV și Digi TV, că situația ar putea fi rezolvată mai rapid cu ajutorul testelor din lotul 2:

  • “Partea bună este – am înțeles de la IGSU – că este în curs de analiză lotul 2 și că probabil înainte de a se rezolva situația juridică cu contestatarii, am înțeles că sunt mai mulți, pentru lotul 1, se va rezolva pentru lotul 2 și vor fi teste în școli, pentru a avea o măsură suplimentară de protecție sanitară foarte necesară.”

La Digi 24, el a precizat că “mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”.

Înregistrarea interviului acordat B1 TV:

Citește și:
Raed Arafat: Copiii să facă testele în clasă, sub supravegherea profesorilor – o soluție care poate să fie luată în considerare / Nu avem siguranța că elevii se testează acasă
Soluții de testare Covid-19 a elevilor din SUA, Austria, Franța, Germania: Accent pe auto-testare acasă sau sub supravegherea profesorului, apel la specialiști sau voluntari din afara școlii, testări pe eșantion restrâns

Foto © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Articolul Ministrul Cîmpeanu spune că este de acord cu ideea ca elevii să se auto-testeze în clasă, sub supravegherea profesorului / Noi teste ar putea fi disponibile în școli peste 1-2 săptămâni apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă