Ministrul chinez de Externe: „Taiwanul este un rătăcitor care va veni în cele din urmă acasă. China trebuie și va fi reunificată”

4 săptămâni in urmă 19

Taiwanul este un „rătăcitor” care va veni în cele din urmă acasă și nu o piesă de șah cu care să se joace, a declarat luni șeful diplomației chineze, atrăgând o reacție puternică din partea guvernului de la Taipei, relatează Reuters.

China susține că Taiwanul guvernat democratic este propriul său teritoriu și a intensificat în ultimii doi ani presiunea militară și diplomatică pentru a-și afirma revendicările de suveranitate, alimentând furia în Taipei și îngrijorarea profundă la Washington.

Vorbind la Beijing, consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi a spus că principala cauză a tensiunilor actuale au fost încercările guvernului din Taiwan de a „se baza pe Statele Unite pentru independență”, iar SUA și alte țări încearcă să „folosească Taiwanul pentru a controla China”.

Aceste acțiuni perverse au schimbat status quo-ul și au subminat pacea în strâmtoarea Taiwan, încălcând consensul comunității internaționale și normele de bază ale relațiilor internaționale”, a declarat Wang, fost șef al Oficiului pentru Afacerile cu Taiwanul din China.

Pentru a răspunde la aceasta, China a luat „contramăsuri în forță” pentru a „șoca aroganța” celor care caută independența oficială a Taiwanului, a spus el.

Taiwanul este un rătăcitor care va veni în cele din urmă acasă, nu o piesă de șah care să fie folosită de alții. China trebuie și va fi reunificată”, a afirmat Wang Yi.

Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan, care elaborează politici în China, a răspuns Beijingului că insula nu a făcut niciodată parte din Republica Populară Chineză.

Nu este nici un rătăcitor, nici o piesă de șah”, se spune într-o declarație a executivului de la Taipei, citată de Reuters.

Numai cele 23 de milioane de oameni din Taiwan au dreptul de a decide viitorul Taiwanului și nu vor accepta în mod absolut o cale trasată de un sistem politic autocratic”, se mai arată în scrisoare.

China a fost deosebit de supărată de sprijinul acordat Taiwanului din partea Statelor Unite, cel mai important susținător internațional și furnizor de arme al insulei, în ciuda absenței legăturilor diplomatice formale.

Guvernul Taiwanului a denunţat în repetate rânduri presiunea Chinei, spunând că nu va ceda ameninţărilor.

Executivul învins din Republica Chineză a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii, care au înființat Republica Populară Chineză.

Sursa foto: Facebook / 中华人民共和国外交部发言人办公室 (MFA China)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă