Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, desemnat premier interimar de Klaus Iohannis

2 luni in urmă 43

Klaus Iohannis l-a desemnat premier interimar pe actualul ministrul al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. Anunțul vine la doar o oră după ce Ludovic Orban a declarat că își va depune mandatul de prim-ministru.

generalul Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Nicolae-Ionel Ciucă a fost desemnat premier-interimar și va prelua conducerea Executivului

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de demisia domnului Ludovic Orban din funcția de prim-ministru al României. În conformitate cu dispozițiile art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituție, Președintele României l-a desemnat ca prim-ministru interimar pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern", se arată în comunicatul publicat de Administrația Prezidențială.

Ludovic Orban a demisionat, după rezultatul obținut de PNL la alegerile parlamentare

Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier, luni seara, după rezultatul obținut de PNL la alegerile parlamentare.

"Am luat decizia, astăzi, să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis. Odată exprimată voința cetățenilor trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern. România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voința cetățenilor români care-și doresc dezvoltarea României. Decizia mea de astăzi vreau să arată un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru. Negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formațiunile de centru-dreapta", a declarat Orban.

"Plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite"

"Îmi închei mandatul de premier după un an și o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii, alături de ceilalți cetățeni ai lumii, s-au confruntat cu o pandemie și cu o criză economică fără precedent. Am încercat să îmi fac datoria față de România și plec din funcția de premier cu conștiința datoriei împlinite. Tot ce a fost omenește posibil, atât eu cât și colegii mei din guvern, am făcut. Am încercat să găsim răspunsurile potrivite la toate provocările cu care s-a confruntat România. Pe 6 decembrie românii care au participat la vot au decis componența viitorului Parlament. Obiectivul pe care îl am este de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD. Obiectivul perioadei care va urma este de a fi implicat în negocierile pentru formarea unui guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România", a mai spus Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis și liderul PNL au avut o întrevedere, luni, la Palatul Cotroceni, iar concluzia ar fi fost că Ludovic Orban trebuie să demisioneze din funcţia de premier, însă să rămână preşedintele PNL.

Ce înseamnă demisia premierului:

- Demisia premierului duce automat la demisia întregului Guvern;

- Președintele semnează decretul prin care se numește un premier interimar din rândul miniștrilor;

- Guvernul rămâne interimar, adică cu puteri reduse (nu poate emite Ordonanțe de Urgență, ci doar acte administrative și Hotărâri de Guvern);

- Având în vedere contextul politic, vom avea un guvern interimar până în momentul în care noul Parlament va investi un nou Executiv;

- Perioada de interimat nu poate depăși 45 de zile;

Rezultate la alegerile parlamentare 2020

Au fost anunţate rezultatele parţiale înregistrate la alegerile parlamentare 2020, după numărarea voturilor exprimate în 19.553 dintre secţiile de votare din ţară, reprezentând 84,91% din voturi.

Conform datelor centralizate, numărul voturilor valabil exprimate este de 4.993.331, prezența la vot fiind de 27.02 %din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Rezultate Camera Deputaţilor

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT-29.79% PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL-25.01% ALIANȚA USR PLUS-14.85% ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR-8.16% UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA-6.64% PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ-4.68% PARTIDUL PRO ROMÂNIA-4.22% PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN-1.06% PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL)-1.00% PARTIDUL ROMÂNIA MARE-0.54%

Rezultate Senat

PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT - 30.17% PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL - 25.36% ALIANȚA USR PLUS - 15.29% ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR - 8.50% UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA - 6.82% PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ - 4.78% PARTIDUL PRO ROMÂNIA - 4.22% PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN - 1.23% PARTIDUL PUTERII UMANISTE (SOCIAL-LIBERAL) - 1.17% PARTIDUL ROMÂNIA MARE - 0.62%

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

nicolae ciuca premiera interimar ludovic orban klaus iohannis
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă