Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Victor Gaiciuc, în contextul mișcărilor de trupe al Rusiei în jurul Ucrainei: „Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare”

5 zile in urmă 10

Ministrul Apărării de la Chișinău, Victor Gaiciuc, a declarat pentru publicația Balkan Insight că nu vede niciun pericol că de la începutul acestei luni că soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), cantonat în regiunea separatistă transnistreană, desfășoară intens antrenamente pe scenarii ofensive cu blindate și infanterie.

Nu, în acest moment trupe suplimentare ruse în Transnistria, în ultimii 15-20 ani nu au apărut. Câte au fost încă de atunci, atâtea sunt și acum. Și nici tancuri nu am auzit să aducă și nici de avioane. În principiu, sunt tot aceea care au fost. Pentru noi, nu sunt motive de îngrijorare. Cu toate că, filosofic [teoretic -n.r.] vorbind, orice mișcare a trupelor este un motiv de unde și pentru ce sunt ele mișcate. Dar motive mari de îngrijorare nu ar fi”, a declarat Victor Gaiciuc.

El a mai afirmat că: „Da, astfel de exerciții se întâmplă regulat [în regiunea transnistreană]”.

Rusia păstrează de mai bine de 20 de ani circa 1.500 de soldați care au destinația de a păzi depozitul de muniții de la Cobasna, ce datează din vremurile Uniunii Sovietice și circa 500 de soldați în rândul trupelor de pacificare.

Districtul militar de Vest al Rusiei a anunțat, miercuri, că militarii ruși ai GOTR au desfășurat ultima etapă a unei pregătiri de luptă. „Militarii și-au dezvoltat abilitățile pentru o bătălie ofensivă. Au efectuat manevre și au distrus ținte,” a precizat Ministerul Apărării din Rusia.

Scenarii de luptă

Scenariul exercițiilor de luptă a inclus distrugerea vehiculelor blindate și a dronelor trimise de un inamic imaginar. Conform scenariului, în timpul ofensive, inamicul a dezactivat o unitate de vehicule blindate. Specialiștii în unitățile de reparații s-au deplasat la vehiculul de luptă avariat și l-au evacuat.

Potrivit planului de instruire al trupelor Districtului militar de vest al Rusiei, exercițiile au avut loc în poligonul de tragere militar din Transnistria. Militarii GOTR din regiunea separatistă transnistreană sunt încadrați în cadrul acestui district menționar.

Experul în securitate de la Chișinău, Rosian Vasiloi, a declarat pentru BIRN că șapte exerciții militare ale GOTR au avut loc în Transnistria doar de la începutul acestei luni. „Aceste exerciții includ interoperabilitatea trupelor la nivel de plutonul, acțiuni de apărare ale plutonului și aplicații militare cu subdiviziuni de sprijin logistic”, a spus colonelul în rezervă Vasiloi.

De asemenea, forțele armate transnistrene au desfășurat un exercițiu similar pe 2 aprilie pe un scenariu similar de a opri un atac imaginar. „La nivelul separatiștilor se atestă pregatiri ale trupelor cu destinatie specială si cantonamente pe diferite tematici – comandă, stat major, comunicații, etc”, a mai spus fostul ofițer.

Foto: Blindat rusesc execută manevre în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. Sursa/Ministerul rus al Apărării

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă