Ministru francez: Contractul Uniunii Europene cu AstraZeneca, ”foarte probabil” să nu fie reînnoit

3 săptămâni in urmă 20

Ministrul francez al industriei Agnes Pannier-Runacher a indicat vineri că șansele ca Uniunea Europeană să își reînnoiască pentru anul 2022 contractele cu AstraZeneca pentru vaccinurile anti-COVID-19 sunt foarte mici, potrivit Euronews.

Pannier-Runacher a declarat pentru postul de radio RMC că ”decizia nu este tranşată, dar după hotărârea de miercuri a Danemarcei de a abandona vaccinarea cu serul AstraZeneca există cea mai mare probabilitate ca Europa să nu facă noi comenzi”, a spus ministrul vineri.

Danemarca este prima țară europeană care a decis să abandoneze definitiv vaccinarea cu AstraZeneca, iar hotărârea a fost motivată din cauza unor cheaguri de sânge apărute în rândul persoanelor vaccinate cu acest ser. Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză.

Încrederea în vaccinul de la AstraZeneca a fost zdruncinată la nivel european, după ce mai multe persoane au dezvoltat tromboze după vaccinare.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recunoscut o potențială legătură între administrarea serului şi cazuri foarte rare de cheaguri de sânge, însă a recomandat din nou că beneficiile depășesc riscurile. Cu toate astea, numeroase state, precum Germania, Belgia sau Spania au limitat folosirea serului pentru anumite categorii de vârstă.

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca pentru toată grupele de vârstă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă