Miniștrii de externe chinez și rus s-au întâlnit în marja Adunării Generale a ONU / Beijingul va continua să facă „presiuni pentru negocieri de pace”

3 zile in urmă 27

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit miercuri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, potrivit declarațiilor celor două părți, transmite CNN.

În ceea ce privește chestiunea Ucrainei, Wang a subliniat că Beijingul va continua să „își mențină poziția obiectivă și imparțială” și „va face presiuni pentru negocieri de pace”, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe publicat joi.

„Se speră că toate părțile nu vor renunța la dialog și se vor angaja să rezolve problemele de securitate prin negocieri de pace”, a declarat Wang.

Un rezumat al întâlnirii publicat de agenția de stat rusă TASS a menționat că cele două părți au discutat subiecte care au inclus situația din Ucraina, dar nu a oferit detalii concrete.

Nu a fost clar dacă cei doi au discutat despre „mobilizarea parțială” a cetățenilor ruși, anunțată de liderul rus Vladimir Putin într-un discurs miercuri dimineață, ora Moscovei, sau despre susținerea de către acesta a referendumurilor privind aderarea la Rusia pe care liderii numiți de ruși în patru regiuni ocupate din Ucraina au anunțat că le vor organiza săptămâna aceasta. Ambele acțiuni au fost denunțate de Ucraina și de aliații săi.

Când a fost întrebat despre referendumuri în cadrul unei conferințe de presă programate în mod obișnuit miercuri, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe de la Beijing a declarat că poziția Chinei cu privire la Ucraina a fost „consecventă și clară”.

„Credem că toate țările merită respect pentru suveranitatea și integritatea lor teritorială, că scopurile și principiile Cartei ONU trebuie respectate, că preocupările legitime de securitate ale oricărei țări trebuie luate în serios”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

„China este pregătită să colaboreze cu membrii comunității internaționale pentru a continua să joace un rol constructiv în eforturile de dezescaladare”, a mai spus el, înainte de a refuza să răspundă mai mult atunci când a fost întrebat în mod special despre mobilizare.

China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei și a denunțat sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, în timp ce și-a sporit propriile achiziții de energie rusească. În timpul unei întâlniri față în față între Putin și liderul chinez Xi Jinping, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai din Uzbekistan de săptămâna trecută, Putin a lăudat „poziția echilibrată” a Chinei cu privire la războiul din Ucraina, deși a recunoscut că Beijingul are „întrebări și îngrijorări” cu privire la invazie.

Citește și...

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă