Ministerul Sănătăţii: Reprezentanții DSP au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar / Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă

1 lună in urmă 29

Ministerul Sănătății a transmis că transformarea spitalului Foișor în unitate COVID-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de vineri. Ministerul susține că Spitalul Foișor a fost informat „încă de dimineață despre iminența transformării” într-o unitate COVID-19, că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00, dar că, la orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, ceea ce „a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă”.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, precizează un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, „ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament” și că va urmări, alături de Departamentul pentru Situații de Urgență, situația acestora.

Ministerul Sănătății va solicita și o analiză „amănunțită” a modului în care s-a desfășurat intervenția

Comunicatul de presă integral:

„Precizări în legătură cu situația regretabilă creată în această seară la spitalul Foișor.
Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.
Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.

Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.

Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.
Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București.
Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București.

Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00.
La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.
Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați un număr de 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pt intervenții chirurgicale iar 67 erau pacienți deja operați, care urmau sa fie externați la domiciliu.

Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță.
Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, vineri seară, că recunoaşte că le-a fost creat un disconfort pacienţilor transferaţi sau externaţi de la Spitalul de Ortopedie ‘Foişor’ pentru ca unitatea să devină spital COVID, însă această decizie a fost necesară pentru a salva vieţile unor bolnavi cu noul coronavirus, pentru care nu mai există locuri la ATI şi în unităţile de primiri urgenţe, relatează Agerpres.

„Azi dimineaţă era clar că unităţile de primiri urgenţe sunt suprasolicitate şi au ajuns la un număr foarte mare de pacienţi ventilaţi, intubaţi, ventilaţi pe ventilaţie noninvazivă sau care au nevoie de oxigen şi internare în spital (…) Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă, răspunsul a fost clar, că nu sunt locuri nici la ATI, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului”, a subliniat Arafat, într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El a arătat că în cursul dimineţii au fost transferaţi la Iaşi trei pacienţi COVID-19 cu un avion MApN şi pentru alţi doi s-au găsit locuri la Spitalul ‘Gerota’ al MAI, însă situaţia arăta că este nevoie de soluţii care pot fi implementate rapid pentru a suplimenta numărul de paturi pentru îngrijirea bolnavilor cu forme grave de COVID-19.

O astfel de soluţie este şi operaţionalizarea în cursul dimineţii de sâmbătă a celui de al treilea tir de terapie intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”, pentru care se lucrează în cursul acestei nopţi, însă acesta nu va putea prelua decât 8-9 pacienţi, astfel încât s-a luat decizia cu privire la transformarea Spitalului ‘Foişor’ în unitate COVID.

„Ne-am îndreptat spre un spital care primeşte urgenţe mai puţine, cu operaţii programate, cu secţie de terapie intensivă”, a evidenţiat Arafat, adăugând că decizia a fost avizată şi de ministrul Sănătăţii, fiind discutată şi cu managerul unităţii şi cu primarul Capitalei.

Conform lui Arafat, o echipă de la DSP Bucureşti a ajuns în jurul orelor 15,00 la Spitalul ‘Foişor’ pentru a organiza transformarea în unitate COVID, însă „s-a întârziat în discuţii şi lămuriri” cu managerul şi cu medicii unităţii şi s-a ajuns ca unii pacienţi să fie externaţi sau transferaţi în cursul serii, iar acest proces va fi finalizat abia sâmbătă dimineaţă.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă