Ministerul sănătăţii: Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic

1 lună in urmă 1

Ministerul sănătăţii explică, într-o postare pe Facebook, de ce lămpile UV nu sunt indicate pentru dezinfecţia sălilor de curs din şcoli. Este contraindicat ca acestea să fie folosite în încăperi în care sunt persoane, precizează ministerul sănătăţii.

Lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic, arată ministerul sănătăţii. „Radiațiile UV sunt cancerigene (pot produce cancer de piele) și pot produce cataractă, conjuctivite sau alte reacții la nivelul ochilor, motiv pentru care este contraindicat să fie folosite în încăperi în care sunt persoane și este contraindicat să fie folosite pentru dezinfecția mâinilor”, transmite ministerul.

Precizările INSP

Institutul Național de Sănătate Publică nu recomandă utilizarea lămpilor UV pentru dezinfecția suprafețelor în unitățile de învățământ cu scopul limitării transmiterii COVID 19. „Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ, sunt tot mai dese, precizăm că specialiștii INSP nu susțin această metodă de dezinfecție, opinie transmisă de altfel, tuturor instituțiilor ce au solicitat un punct de vedere în această direcție. Utilizarea dezinfecției cu UV este specifică unităților sanitare, fiind o metodă fizică de dezinfecție a aerului și suprafetelor din încăperi”, se arată în comunicatul INSP.

„De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize de astm la persoanele astmatice. Din aceste motive, nu se recomandă folosirea lor de utilizatori casnici, ci doar de personal calificat și instruit în acest sens”, mai arată ministerul sănătăţii.

În toamna trecută, mai mulţi elevi de la liceul Lazăr din Bucureşti au ajuns la medic, după ce au fost expuşi la lampa cu ultraviolete, iar DSP a demarat o anchetă.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă