Ministerul Sănătății, după ce un primar din Călărași s-a vaccinat în prima etapă: „Încă nu avem suficiente doze de vaccin”. Medicul de familie a fost amendat

1 lună in urmă 23


Ministerul Sănătății a transmis, vineri, un comunicat de presă prin care face apel la populație să dea prioritate la vaccinare persoanelor în vârstă, celor cu boli cronice și lucrătorilor din domeniile esențiale, pentru că încă nu sunt suficiente doze de vaccin pentru toți românii. Reacția vine după ce un primar din Călărași s-a vaccinat în prima etapă. De asemenea, DSP Călărași a transmis că medicul de familie a fost amendat cu 5.000 de lei.


Libertatea a scris, miercuri, despre cazul celor doi primari din Călărași și Caransebeș care au sărit rândul la vaccinare. Deși a doua etapă a început, vineri, cei doi s-au imunizat la începutul acestei săptămâni.


O reacție a venit, azi, și din partea Ministerului Sănătății care le cere oamenilor să acorde prioritate persoanelor în vârstă, celor cu boli cronice și lucrătorilor din domeniile esențiale, deoarece în nu acest moment nu sunt suficiente doze de vaccin.


„De aceea este important ca în a doua etapă a vaccinării împotriva COVID-19 să dăm prioritate bunicilor noștri, persoanelor cu boli cronice și lucrătorilor din domenii esențiale. Avem mare încredere că medicii vor programa pentru vaccinare persoanele care chiar au nevoie.Atunci când aceste reguli de prioritizare vor fi încălcate, situația va fi investigată urgent de Ministerul Sănătății”, se arată în comunicatul transmis,vineri, de Ministerul Sănătății.


Instituția vine cu precizări și în cazul primarului din Călărași care s-a vaccina la începutul acestei săptămâni, deși procedura arată că în prima etapă trebuiau imunizați cei din sistemul medical.


„Conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul de vaccinare SJU Călărași, din platforma online de vaccinare, reiese că în data de 12.01.2021 ora 12.00, d-nul E. N. (primarul comunei Alexandru Odobescu) figura cu programare in vederea vaccinării, programare realizată online de CMI Dr P. P. La data și ora stabilite conform programării, centrul de vaccinare a efectuat vaccinarea persoanei programate. Medicul care a efectuat programarea online, Dr. P. P., afirmă că programarea s-a efectuat dintr-o eroare de înțelegere a înscrierii persoanelor pe platforma de vaccinare și a perioadelor de înscriere”, se mai arată în comunicat.


„Nu am vrut să lezez pe nimeni sau să sar rândul. Pur și simplu am vrut să dau un exemplu de mobilizare în comunitate, deoarece multă lume este reticentă să se vaccineze, de teama reacțiilor adverse. M-am programat la medicul de familie, pentru vaccinare, dintr-o discuție mai mult în glumă”, a explicat edilul din Călărași în urmă cu câteva zile pentru Libertatea.


De asemenea, medicul de famile a fost amendat cu suma de 5.000 de lei.


Ministerul Sănătății mai arată că deși medicul de familie admite că a primit de la DSP Călărași instrucțiuni cu privire la modalitatea de înscriere acesta nu a respectat prevederile Strategiei Naționale de Vaccinare împotriva Covid-19.


Niculae Eremia nu este singurul edil care s-a vaccinat în prima etapă și primarul Felix Borcean din Caransebeș a făcut același lucru. 


În cazul lui DSP-ul a dat vina pe spital.


„Dacă ei au considerat de cuviință că ar putea să le folosească pentru că trece termenul de valabilitate, este totuși răspunderea lor. Noi nu avem posibilitate de control”, a explicat Daniel Botgros, purtător de cuvânt al DSP Caraș-Severin. 


Legat de cele două cazuri, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că: 


„Dacă nu există persoane din etapa 1 atunci preferabil din etapa a doua. dacă nici aceste condiţii nu pot fi îndeplinite desigur că acele doze trebuie administrate persoanelor indiferent care ar fi ele”, a declarat şi Valeriu Gheorghiţă.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă