Ministerul Sanatatii, despre vaccinul Johnson & Johnson: Are o eficacitate de 67% in prevenirea bolii simptomatice si se administreaza intr-o singura doza

1 lună in urmă 3

Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca vaccinarea cu Johnson & Johnson ar putea sa inceapa la jumatatea lunii aprilie. Vaccinul se administreaza intr-o singura doza si, potrivit studiilor, are o eficacitate de 67% in prevenirea infectiei COVID-19 simptomatice.

"Este important de mentionat si ca studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfasurat in mai multe tari, inclusiv Africa de Sud si Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv", mentioneaza reprezentantii MS.

Conform sursei citate, datele preliminare din studiul clinic de faza 1 au sugerat ca o singura doza poate fi suficienta pentru a produce un raspuns imun, iar rezultatele studiului clinic de faza 3, care a stat la baza aprobarii sale, au confirmat acest lucru. Vaccinul a redus semnificativ cazurile de COVID-19 in randul persoanelor imunizate.

Astfel, din 19.630 de persoane vaccinate, 116 au dezvoltat simptome de COVID-19. Din 19.691 de persoane nevaccinate, 348 au dezvoltat simptome de COVID-19. "Acest lucru inseamna eficacitate de 67% in prevenirea bolii simptomatice", explica MS.

In ceea ce priveste prevenirea cazurilor de COVID-19 care necesita internare, vaccinul confera protectie sporita. La 28 de zile post vaccinare, rata de spitalizare in randul persoanelor vaccinate a fost 0% (niciuna dintre cele 16 spitalizari nu a fost din randul persoanelor vaccinate).

"Este important de mentionat si ca studiul clinic al Johnson & Johnson s-a desfasurat in mai multe tari, inclusiv Africa de Sud si Brazilia, unde tulpinile emergente circulau deja la momentul respectiv", precizeaza reprezentantii MS.

Potrivit sursei citate, o singura doza de vaccin constituie un avantaj atat logistic, cat si din punctul de vedere al acoperirii vaccinale a unui numar cat mai mare de persoane intr-un timp scurt. Din acest motiv, Johnson & Johnson a decis sa evalueze si un regim cu o singura doza. In paralel, se afla inca in desfasurare un alt studiu clinic pentru a evalua eficienta unei scheme cu doua doze de vaccin.

"In Romania ne asteptam ca vaccinarea cu Johnson & Johnson sa inceapa la jumatatea lunii aprilie", au mentionat reprezentantii MS.

Secretarul de stat la Ministerul Sanatatii Andrei Baciu declara, recent, ca primele doze din vaccinul Johnson & Johnson vor veni in Romania la inceputul lunii aprilie, iar autoritatile iau in calcul ca acesta sa fie administrat si prin medicii de familie.

Uniunea Europeana a autorizat, in 11 martie, utilizarea vaccinului impotriva COVID-19 al laboratorului american Johnson & Johnson.

Citeste si:

Cine este Ion Radoi, seful sindicatului care a creat haos in Bucuresti dupa o greva spontana la metrouA murit Cornelia Catanga. Era internata in spital, cu COVID-19Haos in localitatile aflate in scenariu rosu dupa ce Citu a anuntat ca se amana noile restrictii. Primar: "Nici nu stiu cum sa procedez"DOCUMENTE Acestea sunt modelele de adeverinta si declaratie necesare dupa intrarea in vigoare a noilor masuri anti-pandemieCine i-a luat locul Anei Maria Brinza in patul conjugal, cand a fost plecata in Kazahstan
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă